Auberginedip

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Het speelde zich een jaar of dertien geleden af op het festival Lowlands, waar Pierre Wind in een tent een waanzinnige kookshow gaf voor 400 uitgelaten festivalgangers. Doe eens iets opmerkelijks met voedsel, was het thema en dus bereidde hij carpaccio van koude frikandel, op smaak gebracht met auberginedip. Als entr’acte bij dit nummer was een mevrouw ingehuurd die dingen met een aubergine deed die we hier niet kunnen noemen.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 10 minuten (waarvan 45 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN

  • 3 aubergines
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 100 ml plantaardige olie
  • 2 tl citroensap
  • zout
  • zwarte peper
  • 3 el bladpeterselie, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Steek de grootste gaspit aan en leg daar de aubergines direct op. De bedoeling is dat de buitenkant geblakerd raakt, dit zorgt voor de lekkere rooksmaak aan het gerecht. Draai de aubergines regelmatig om. Vouw de aubergines vervolgens luchtig in aluminiumfolie en leg ze ongeveer 45 minuten in de oven, het vruchtvlees van de aubergines moet heel zacht worden.

Haal de aubergines uit het aluminiumfolie en laat ze in een zeef afkoelen. Schep met een lepel het zachte vruchtvlees uit de schil, doe dit terug in de zeef en druk voorzichtig met een lepel het vocht eruit. Meng vervolgens het vruchtvlees in een kom met de overige ingrediënten, behalve de peterselie. Prak met een vork de aubergines even goed los.

Voor een extra mooi glad resultaat kan de staafmixer erop. Strooi als laatste ter garnering wat peterselie erover.