Aziatische aubergineblokjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

We dachten dat aubergines alleen voorkwamen in de mediterrane keuken, denk aan het Italiaanse melanzane di Parmigiana, de Griekse moussaka of het Turkse imam bayildi. Maar toen we een Indonesische stoofschotel aan het bereiden waren en daar nog een groentegerecht bij zochten, vonden we verschillende Aziatische auberginegerechten. Wat een rijkdom. Onderstaand recept is daar een mengelmoes van.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 35 minuten

INGREDIËNTEN

  • 3 el plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 150 ml tomatensap
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el verse koriander, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui, knoflook en sambal ongeveer 4 minuten. Voeg dan de aubergineblokjes toe en bak deze 5 minuten mee. Schenk het tomatensap en de ketjap erbij en laat het geheel op matig vuur ongeveer 20 minuten pruttelen. De aubergine moet zacht zijn maar mag geen prut worden. Schep voor het serveren de verse koriander erdoorheen. Lekker bij Aziatische rijstgerechten.