Baba au rhum

Cakeje met rumsiroop

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: zoet

Land van herkomst: Frankrijk

Aantal personen: 4 (voor 8 stuks)

Bereidingstijd: 40 minuten

Baha au rhum klinkt heel exotisch, maar het komt neer op een cakeje, gedrenkt in rumsiroop, bedacht in Frankrijk. Wel een heel erg lekker cakeje overigens! We nemen het vaak als dessert in ons favoriete restaurantje in Normandië. Als we heel aardig zouden zijn, zouden we de naam en plek van dit tentje met je delen maar tot nu toe kunnen we altijd op de bonnefooi aanschuiven dus houden we het voor onszelf. Als troost hebben we hier wel een goed recept van baba au rhum voorje…

INGREDIËNTEN:

VOOR DE CAKEJES

  • 150 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 60 g gesmolten boter
  • 150 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • snuf zout

VOOR DE RUMSIROOP

  • 225 g bruine suiker
  • 400 ml water
  • 2 steranijsjes
  • zest van 1 limoen
  • 150 ml rum

BENODIGDHEDEN

  • muffin- of cupcakevorm

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180° C.

Meng voor de cakejes met een garde de suiker met de eieren in een beslagkom. Schenk beetje bij beetje de gesmolten boter erbij. Voeg ten slotte de bloem, de bakpoeder en het zout toe en schep goed om totdat het een mooi homogeen beslag is.

Vet de bakvormpjes in en vul elk vormpje tot driekwart met het beslag.

Bak de cakejes 15 minuten in de oven, verlaag de temperatuur naar 150° C en bak nog eens 15 minuten.

Maak ondertussen de rumsiroop. Breng in een pan de suiker en het water met de steranijsjes en de limoenzest aan de kook en schenk de rum erbij. Laat de vloeistof in 10 minuten een beetje inkoken.

Haal de cakejes voorzichtig uit hun vorm. Schenk de siroop in een bak of schaal en wentel de cakejes hier doorheen totdat ze helemaal doordrenkt zijn. Warm zijn ze het lekkerst om te eten maar afgekoeld zijn ze ook niet te versmaden! Serveer er eventueel wat ongezoete slagroom bij of een bolletje ijs naar smaak.