Banana coconut foster

Banaan met kokosmelkkaramel

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: nagerecht

Land van herkomst: Thailand / Verenigde Staten

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 15 minuten

We hebben lang gedacht dat dit een echt Thais toetje was. Pas op de valreep, tijdens de fotoshoot voor dit boek en na een vraag van de fotograaf (en dankbare proefeter van al het geschotene) over de herkomst van het gerecht, kwamen we erachter dat het oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt en dat de toevoeging van de kokosmelk en pinda’s het op een Thaise culinaire site heeft doen terechtkomen. Nou ja, dat maakt het alleen maar nog internationaler…

INGREDIËNTEN:

  • 1 klont boter
  • 2 el palmsuiker of bruine suiker
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el rum
  • boter
  • 4 bananen, in schuine plakken gesneden
  • geroosterde gezouten pinda’s, grolgehakt

OM ERBIJ TE SERVEREN

  • vanille-ijs (of ander ijs naar smaak)

BEREIDINGSWIJZE:

Smelt de boter in de koekenpan en voeg de suiker toe. Laat de suiker al roerende smelten en wacht tot deze begint te karamelliseren.

Voeg de kokosmelk toe, de suiker zal even stollen maar dit komt goed. Voeg de rum toe, laat de saus een paar minuten pruttelen totdat hij mooi vol is geworden.

Bak in een andere pan de plakken banaan goudbruin.

Voeg de pinda’s toe aan de saus en schep goed om. Verdeel de banaan over vier bordjes, geef er een bolletje ijs bij en schep de saus over de banaan.