Beef tataki

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: voorgerecht

Land van herkomst: Japan

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

In onze buurt zat een restaurant dat door ons en onze vrienden vooral gebruikt werd als vaste borrelstek. Heel, heel soms, als het echt niet anders kon, werd er ook een hapje gegeten, maar dan ook alleen als ’t echt echt niet anders kon. We mogen dat nu lekker zeggen want het is inmiddels opgedoekt. Het enige gerechtje dat best te pruimen was, was de rundertataki. Ook daarvan varieerde de kwaliteit per keukenbrigade, die zo om de drie maanden wisselde.

Deze tataki is wel van constante kwaliteit.

INGREDIËNTEN:

  • arachideolie
  • 4 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes gesneden
  • 500 g ossenhaas
  • peper en zout

VOOR DE UIENDRESSING

  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 3 el sesamolie
  • sap van ½ limoen
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el Japanse sojasaus
  • stukje gember van 3 cm, geschild en geraspt
  • 1 teentje knoflook, geperst

VOOR DE TATAKIDRESSING

  • 5 el Japanse sojasaus
  • 120 ml rijstazijn

VOOR DE GARNERING

  • 2 lente-uitjes, in schuine ringen gesneden
  • handje gefruite uitjes

BENODIGDHEDEN

  • grillpan

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm een laagje olie in een pan en bak hierin met beleid de knoflookplakjes krokant en goudbruin. Als je dit te snel doet, verbrandt de knoflook en wordt die bitter en oneetbaar!

Schep de knoflook uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie en laat afkoelen.

Wrijf de ossenhaas in met een deel van de olie en peper en zout.

Meng voor de uiendressing de sjalotjes, de sesamolie, het limoensap, de rijstazijn, de sojasaus, de gember en de knoflook en zet even in de koelkast.

Meng voor de tatakidressing de sojasaus met de rijstazijn en zet weg.

Verwarm een grillpan en laat deze goed heet worden, bak de ossenhaas rondom bruin in ongeveer 5 minuten. Haal hem uit de pan en laat tot lauw afkoelen. Snijd de ossenhaas met een vlijmscherp mes in mooie dunne plakjes en verdeel deze over vier borden.

Schenk de beide dressings eroverheen en garneer met de knoflookchips, de lente-uitjes en de gefruite uitjes.