Goossens incompleet
Bierkelleragitator
Ter inleiding van deze fraaie bundeling van de Utrechtse columns van mijn vriend Jerry Goossens, wil ik wijzen op het verband tussen Jerry Goossens en Adolf Hitler. Uit onderzoek blijkt dat een relatief groot deel van de Engelsen niet meer weet wie Adolf Hitler was. En als we de Nederlandse media mogen geloven is de kennis over ‘deze Duitse politicus’ onder Nederlandse jongeren zo mogelijk nog belabberder. Dit is natuurlijk een aperte schande, en voor Jerry en mij onbegrijpelijk, daar wij beiden al sinds heugenis een gezamenlijke fascinatie hebben voor de demagogie van de nazi’s, de Tweede Wereldoorlog en de doorwerking daarvan in het huidige tijdgewricht.
Voor Engelsen en jongeren: Hitler was misschien wel de meest destructieve geest die onze diersoort ooit heeft voortgebracht, ook al betwijfelen sommige historici of het Hitlers vooropgezette plan is geweest grondlegger en leider van het Duitse Duizendjarige Rijk te worden, danwel of dit een zeer ongelukkige en fataal uitgepakte samenloop der omstandigheden is geweest.
Hitler was een volledig buiten de samenleving geraakte, tot op het bot gefrustreerde en vernederde ziel, en hier dringt zich de vergelijking met Jerry Goossens op. Want de enige echte betaalde baan die Hitler ooit heeft gehad was die van Bierkelleragitator (in het Nederlands: ‘bierkelder-onruststoker’).
Om een beeld te schetsen: Duitsland kreeg in de jaren twintig van de vorige eeuw na een kortstondige opleving te kampen met een enorme recessie, die doorwerkte in alle lagen van de samenleving. Politiek was het land ontwricht, economisch beleefde Duitsland barre tijden en het ging in alle opzichten slechter en slechter. In een poging hun omzet te behouden, huurden de vele bierkelders in München en andere grote steden, zogenaamde agitatoren in om hun klandizie te prikkelen. Het idee was dat de agitatoren met gechargeerde gedachten over de politieke situatie hun toehoorders zouden provoceren. Of het publiek het faliekant eens dan wel oneens was met de Bierkelleragitatoren maakte de kroegeigenaren in wezen niet uit, als de tap maar bleef stromen. Hitler was een van de meest begenadigde opruiers, zo begenadigd dat hij een eigen aanhang kreeg, die zich groepeerde, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.
Wat Bierkelleragitatoren waren voor de Bierkeller, zijn heden ten dage columnisten voor kranten en tijdschriften. Ook columnisten worden ingehuurd om de omzet van de kranten hoog te houden. Het doet de kranteigenaren er eigenlijk niet toe of zij het met hun agitatoren eens zijn, en of hun kopers zich kunnen vinden in de meningen van de columnist, áls de krant maar wordt verkocht. En daarom mogen columnisten hun gang gaan bij het prikkelen en provoceren van het publiek.
Nu is Utrecht München niet, en onze tijd lijkt in de verste verte niet op die zwarte jaren van de vorige eeuw, maar het lukt Jerry regelmatig als huurling van het Utrechts Nieuwsblad de hedendaagse zaken in stad en provincie Utrecht op scherp te zetten.
Als vriend van Goossens hoop ik oprecht dat hij nooit de politiek in zal gaan. Zijn aanhangers kunnen zich echter door middel van de aanschaf van dit boek op verstandige wijze groeperen.
Ronald Giphart
Sinds 1996 schrijft Jerry Goossens (Amsterdam, 1965) wekelijks zijn column Berekuil in de zaterdageditie van het Utrechts Nieuwsblad. Het Utrecht dat hij beschrijft, wordt bevolkt door een bonte stoet van kleurrijke personages.
IJdele politici, dronken daklozen, stoethaspelende wethouders, lokale lastpakken, bezopen klootzakken, moraliserende columnisten, onverschrokken buurmannen, lieve burgemeesters, mevrouw Goossens, esthetische gemankeerde architecten, bierdrinkende bleekscheten, hysterische supermarktmanagers, potentiële zinloosgeweldplegers, vertederende dieners, apathische koffieshopjongeren, kaapverdische bijstandmoeders, gemaskerde struikrovers, orthodoxe veganisten en, natuurlijk, Henk Westbroek.
De eerste bundeling Berekuil-columns bevat Goossens’ beste stukken: in ironie gedrenkt, vaak scherp, even vaak bot, maar altijd goed voor een (wrange) glimlach.
De column ‘Berekuil’ van Jerry Goossens verschijnt wekelijks in het Utrechts Nieuwsblad. Deze bundel bevat een persoonlijke keuze van de auteur uit de columns die hij schreef tussen 1996 en 2003.
Titel: Berekuil
Subtitel: Goossens incompleet
Schrijver: Jerry Goossens
Voorwoord: Ronald Giphart
Foto omslag: Angeliek de Jonge, Utrecht
Vormgeving: Julius de Goede, Utrecht
Druk- en bindwerk: Hentenaar boek bv, Nieuwegein
ISBN: 907703014X
NUR: 401
Jaar: 2004
Druk: 1ste
Uitgever: Stichting de Plantage, Utrecht
Pagina’s: 287
Afmetingen: 20 x 13 x 1,6 cm
Type: Paperback
Inhoud:
Ten geleide – Bierkelleragitator (Ronald Giphart)
Stadsgezichten
Het Politieke MKB
Leefbaar Westbroek
In den Vleze
Drank & Drugs
Forza Utreg!
De Schone Kunsten
De letteren
Huiselijk Leven