Kerstverhaal, Gevaarlijk Eten is een boek uit 2004 van Ronald Giphart. Dit is een eenmalige, exclusieve uitgave van Zeylmaker & Partners / SPPR creative magazine makers welke in een beperkte oplage onder relaties van deze bedrijven van Close-Up 7/04 verspreid is. Utrecht, najaar 2004. Speciaal voor Peter Zeylmaker grondig bewerkt fragment uit Ronald Giphart’s in 2005 te verschijnen roman Troost (Uitgeverij Podium te Amsterdam)

Kerstverhaal: Gevaarlijk eten

By hans, 18 juni 2014

“Gevaarlijk Eten” is een eenmalige, exclusieve uitgave van Zeylmaker & Partners / SPPR creative magazine makers welke in een beperkte oplage onder relaties van deze bedrijven van Close-Up 7/04 verspreid is.

Utrecht, najaar 2004. Speciaal voor Peter Zeylmaker grondig bewerkt fragment uit Ronald Giphart’s in 2005 te verschijnen roman Troost (Uitgeverij Podium te Amsterdam)

Ronald Giphart hoort bij het selecte gezelschap van bestseller auteurs. De resultaten van zijn rijke fantasie, eigen visie op het leven en unieke gevoel voor humor gaan als broodjes over de toonbank.

Ronald Edgar Giphart werd op 17 december 1965 geboren in Dordrecht, in de Bankastraat. De kleine Giphart was helemaal geen ‘pretletter’. Volgens de verhalen kwam zijn eerste lach pas in zijn derde jaar, toen een tante op het balkon van hun flat door een tuinstoel zakte. Hij studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Hier schreef hij in de kleine uurtjes zijn debuutroman Ik ook van jou (1992). Deze roman werd bekroond met een Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut en is in 2001 verfilmd.

In zijn tweede roman Giph (1993) vervolgt hij zijn ‘grote queeste naar literatuur en seks’. In met vaart en bijtende humor geschreven brieven vertelt hij hierin een verhaal dat zich afspeelt in het studentenmilieu en waarin met een literaire vaderfiguur wordt afgerekend.

Van de verhalenbundel Het feest der liefde (1995) zijn net zo veel exemplaren verkocht als van zijn romans (gemiddeld 150.000 exemplaren). Giphart publiceerde verder het literaire ‘winterboek’ Planeet literatuur (1998), het even vrolijke als leerzame non-fictieboek Ten liefde! (2001) en de romans Phileine zegt sorry (1996), De Voorzitter (1999) en Ik omhels je met duizend armen (2000).

De CPNB vraagt in april 2002 Ronald Giphart het Boekenweekgeschenk 2003 te schrijven. Giphart gaat op het verzoek in. De novelle Gala wordt in een recordoplage van 780.000 exemplaren gedrukt.

Gipharts oeuvre wordt extra in het voetlicht gesteld door de lancering van al zijn verhalen en romans in een feestelijke uitvoering. De feestelijke boekenweekedities worden geselecteerd voor De Best Verzorgde Boeken van 2003.

Samen met fotograaf Eric van den Elsen werkt hij gedurende een aantal jaar aan het Heldinnenproject. De fotograaf en de schrijver benaderen daarvoor een dozijn jonge Nederlandse vrouwen die direct of indirect een bestaan hebben opgebouwd waarin hun uiterlijk een wezenlijke rol speelt. Zij vroegen hun heldinnen naar de effecten van lichamelijke schoonheid, en op welke wijze zij hun schoonheid zelf vastgelegd wilden zien. Het resultaat is een oogstrelend en literair fotoboek, getiteld Heldinnen, en verschijnt in augustus 2003. De foto’s uit het boek worden een aantal keer geëxposeerd, onder andere in Torch Gallery (Amsterdam) en in de Kunsthal (Rotterdam).

In september 2003 start een reeks van een aantal tv-afleveringen genaamd ‘Het afzien van 2003‘. Hierin blikken Ronald Giphart en de geestelijke vaders van Fokke en Sukke, Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse, terug en leveren commentaar op de gebeurtenissen van de voorbije maand.

Met zijn jongste pennenvrucht bewijst Giphart nog vol ideeën te zitten. Het beste voorbeeld is dit kerstverhaal. Een smakelijk verhaal in kerststijl, doorspekt met humor. Een waardig afscheid van 2004.

Titel: Gevaarlijk Eten

Schrijver: Ronald Giphart

Tekst en realisatie: Ronald Giphart en Peter Zeylmaker

Omslag, typografie en illustraties: René Swaak

Opmaak: Bas van Maurik, Maarten de Groot

Research: Anneke Hafkamp

Productie: René Swaak

Fotografie: Frank Kanters

Druk: Drukkerij Hooiberg

ISBN: 2612551914

NUGI: 270252/C1

Jaar: 2004

Druk: 3rde

Pagina’s: 50

Afmetingen: 20,5 x 10,5 x 1,1 cm

Type: Hardcover

Uitgever: Zeylmaker & Partners / SPPR creative magazine makers