Bibimbap

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: Hoofdgerecht

Land van herkomst: Korea

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten

Bibimbap is een populair Koreaans gerecht dat bestaat uit rijst en een variatie aan versgebakken groente, vlees, een gebakken eitje, gochujang en kimchi. Je kunt het vergelijken met een uitgebreide nasimaaltijd. De kimchi, ingemaakte pittige kool, kun je kant-en-klaar in de toko vinden maar is ook goed zelf te maken, zie daarvoor het recept op bladzijde 34. De gochujang is een peperpasta, die je kunt kopen bij de toko maar die ook prima te vervangen is door een milde sambal.

INGREDIËNTEN:

VOOR HET GEHAKT

  • 300 g rundergehakt
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, geperst

VOOR DE SAUS

  • 2 el gochujang (toko, alternatief: sambal)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el sesamolie
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 el water

VOOR DE RIJST EN GROENTEN

  • 300 g witte rijst
  • sesamolie
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 5 teentjes knoflook, geperst
  • 200 g taugé
  • 200 g padden stoelen, kleiner gesneden
  • zakje waterkers
  • zakje wortel, julienne gesneden
  • kimchi (zie blz. 34)
  • 4eieren
  • sesamzaad
  • zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE:

Meng in een kom het gehakt met de sojasaus, de sesamolie, de bruine suiker en de knoflook en laat even op smaak komen.

Meng voor de saus in een kom de gochujang, de knoflook, de sesamolie, de bruine suiker, de azijn en het water en zet weg.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd warm. Bak ondertussen het gehakt in een koekenpan in ongeveer 8 minuten knapperig, schep uit de pan en houd warm.

Verwarm in dezelfde koekenpan een scheutje sesamolie, voeg de courgette en wat knoflook toe en bak de groente ongeveer 3 minuten, de courgette moet nog een bite hebben. Schep de courgette uit de pan en houd warm.

Doe in dezelfde pan weer een beetje sesamolie en wat knoflook en bak vervolgens op dezelfde wijze, apart van elkaar, de taugé, de paddenstoelen, de waterkers en de wortel.

Houd de groenten warm.

Bak de vier eieren met hele dooier in de koekenpan in wat olie.

Schep in vier ruime kommen of diepe borden wat rijst en leg hier het gebakken ei op. Rangschik vervolgens de verschillende groenten, het gehakt en de kimchi eromheen. Schep over elk bord wat saus. Eindig met wat sesamzaadjes en een draai van de pepermolen.