Blini’s met gerookte zalm en zure room

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Ooit aten we bij de illustere Jon Sistermans verse blini’s met Russische kaviaar. Decadent lekker. Hierna hebben we zelf meerdere pogingen gedaan blini’s op de traditionele manier te maken, met verse gist en uren rijstijd, maar steeds bleken onze blini’s te gisterig. Totdat we lazen dat het ook kan met gewone poffertjesmix.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

Voor de blini’s:

  • 200 g poffertjesmix
  • 200 ml water
  • 1 ei
  • 3 el plantaardige olie
  • 2 el bieslook, fijngesneden
  • 1 tl mierikswortel (uit potje)
  • 2 el boter
  • 200 g gerookte zalm
  • 125 ml zure room
  • 1 potje zalmeitjes (bijvoorbeeld bij Ikea te koop)
  • 1 el bieslook, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Meng in een ruime kom de poffertjesmix, het water, ei en 1 eetlepel olie tot een glad beslag. Voeg de bieslook en mierikswortel toe.

Verhit in een ruime koekenpan wat olie en 1 eetlepel boter en laat dit goed heet worden. Schep vier à vijf keer een eetlepel beslag in de pan, met genoeg ruimte ertussen. Draai de blini’s na ongeveer 1 minuut om als ze lichtbruin gekleurd zijn en bak de andere kant nog eens 1 minuut. Leg ze op een bord en bedek ze losjes met aluminiumfolie. Herhaal dit tot het beslag op is, voeg indien nodig wat extra olie en boter toe.

Klop de zure room even los met een vork. Verdeel eerst de gerookte zalm over de blini’s, dan de losgeklopte room, vervolgens de zalmeitjes en strooi als laatste wat bieslook eroverheen.