Broccoli en Asperges

Kijk Magazine 2015, nummer 3

Vorige maand bespraken we de internetsite puberz.nl, waarop werd onthuld wat pubermeisjes zouden denken tijdens het geven van fellatio. Bijvoorbeeld de verzuchting: ‘Sperma is gezond, sperma is gezond, sperma is gezond… Yuk!

Na lezing bleef ik achter met twee vragen. Is sperma werkelijk ‘gezond’? En hoe ‘yuk’ is een goeie dot semenplasma? Een zoektocht langs de krochten van het internet bracht me bij veel beweringen over zowel de gezondheid als de smaak van teelbalvocht.

Opmerkelijk vaak las ik stellige beweringen dat deze smaak door externe factoren kan variëren. Roken, de consumptie van koffie, alcohol en etenswaren als broccoli en asperges zouden de smaak van het van huis uit bitter smakende mannensap negatief beïnvloeden.

We kunnen ons afvragen hoe en waar dit is onderzocht. Een paar jaar geleden deed de BBC voor een voedsel programma een heuse semen taste test, waarbij drie vrouwen de kwakjes van hun partners kregen voorgeschoteld. Deze mannen waren op dieet gezet en de vrouwen moesten bepalen of ze een verschil in smaak konden proeven. Twee van de drie beweerden van wel, wat de tv-makers tot de conclusie bracht dat smaakmoleculen uit voedsel wellicht het teelvocht van mannen kunnen bereiken. Grappig, maar het tv-programma stelde wetenschappelijk nogal teleur.

Bij mijn weten is er geen verantwoord significant dubbelblind onderzoek naar de smaak van sperma uitgevoerd. Om dit goed te doen, zou het zaad van verschillende groepen mannen met verschillende eetpatronen door groepen vrouwen moeten worden geproefd en beoordeeld. Dan pas kan er iets zinnigs worden gezegd.

Hetzelfde geldt voor de claim dat sperma ‘gezond’ zou zijn. Zaad zou bestaan uit water (zo’n 90 procent), eiwitten, koolhydraten, vitaminen, fructose, zink, mineralen en verschillende chemische stoffen. Daarvan wordt vermoed dat ze depressies tegengaan, angst verminderen, het humeur verbeteren en de genegenheid verhogen. Volgens sommigen is een goed cumshot een geweldig medicijn tegen zwaarmoedigheid en andere problemen. In de media zijn deze hypotheses met verlekkering gebracht als stellige claims, maar ook deze onderzoeken liggen onder vuur.

Een belangrijke tegenwerping is de vraag waarom zaad deze eigenschap zou bezitten en hoe dit zou zijn geëvolueerd. Het doorslikken van sperma gaat in tegen het oorspronkelijk doel van het goedje, namelijk voortplanting. Er zijn diersoorten waarvan de vrouwtjes het sperma van hun kerels verorberen, maar dit gedrag is niet standaard menselijk, en wellicht zelfs een recent cultureel fenomeen.

Ook dat schreeuwt om verantwoord historischsociologisch onderzoek: wanneer en waarom begonnen vrouwen de smeerkaas van hun mannen door te slikken? De zoektocht gaat door. Yuk!