Brochettes van sint-jakobsschelpen met vanille-saffraansaus

Uit: HU.MAN HOLIDAYS VakantieDoeboek #4

12 kleine sint-jakobsschelpen, gewassen
5 eetlepels bak-olijfolie
Voor de saus:
1/2 liter groentebouillon, gemaakt van kant-en-klare bouillonblokjes
1/2 knoflookteentje, geperst
2 deciliter slagroom
2 vanillestokjes
saffraan, circa 6 stampers
4 spiesjes, bijvoorbeeld satéprikkers

Verwarm in een steelpannetje de olie en fruit hierin zachtjes de knoflook. De knoflook niet bruin laten worden. Voeg de bouillon en de slagroom toe. Snij de vanillestokjes open en doe ze bij de vloeistof. Laat het geheel inkoken tot zeker de helft; er moet een dikkige saus ontstaan. Verwijder de vanillestokjes. Doe ondertussen de saffraanstampers in een kom met een klein beetje water (circa drie eetlepels), laat dit tien minuten weken en voeg de saffraanstampers met vocht toe aan de saus. Hou deze warm. Rijg aan elke spies drie sint-jakobsschelpen en bak deze kort in de olijfolie goudbruin en knapperig. Leg de spiesjes op de borden en schenk de saus erover.