Lees hier het stuk van Ronald Giphart & Mascha Lammes: Notre Diner De Camping (pour quatre personnes)
Mijn ouders hielden niet van vakantie. Er lijkt een hoop leed achter deze zin schuil te gaan, maar dat is echt niet zo. Mijn vaders stelregel was: waarom elders zoeken dat je ook thuis kunt vinden? Liever dan hun geld stuk te smijten in het buitenland, gingen mijn ouders uit eten in restaurants; een voorliefde die ze overbrachten op mijn zus en mij. Pas ver in mijn puberteit ben ik door vrienden en ex-vriendinnen voor het eerst meegesleept naar verre oorden, maar toen was het kwaad al geschied: ik vind ‘vakantie vieren’ vaak lachwekkend en bespottelijk.
Ten eerste dat vermoeiende uitzoeken van een bestemming. In mijn kennissenkring is het heel belangrijk waar je heen gaat. Het liefst bezoeken mensen een land of gebied dat ‘niet zo populair is’ en het liefst een plek ‘waar niet zoveel Nederlanders komen’. Wat is er mis met Nederlanders? Sommige van mijn beste vrienden zijn Nederlander! Ten tweede die enorme berg kleding en spullen die altijd weer worden meegesleept, en die maar voor een klein gedeelte daadwerkelijk uit de koffers komen. Het lijkt wel of mensen expres te veel kleren meenemen, om later te kunnen verzuchten: ‘Je neemt altijd te veel kleren mee.’ Ten derde die plaatselijke eetgewoonte (op vakantie lijkt iedereen het normaal te vinden om opgedroogde ingewanden te eten of zich te buiten te gaan aan lokale spiritualia die we in Nederland zouden gebruiken om de oven mee te ontvetten). En ten slotte die maffe gewoonte om in het buitenland plotseling kerken en onzinnige musea te gaan bezoeken (alsof je thuis ook maar in de verste verte geïnteresseerd zou zijn in een touwmuseum of een stoffige verzameling authentieke pruiken). Waarom elders dingen bezoeken die je thuis laat links liggen?
Met deze benadering van vakantie heb ik jarenlang geleefd. Tot ik de moeder van mijn kinderen ontmoette, die een tegenover gestelde opvoeding heeft gehad. Zij werd door haar ouders letterlijk iedere schoolvakantie en vrijwel ieder vrij weekend meegenomen naar tientallen lustoorden in Scandinavië, Ierland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Nederland, je kunt het zo gek niet bedenken. Mijn vriendin was verrast toen ik vertelde dat ik niet van reizen hield (hoewel ik door tijdschriften vaak op pad wordt gestuurd). We hadden natuurlijk onze relatie kunnen verbreken, maar dat vonden we overdreven. We hadden nooit op vakantie kunnen gaan, maar dat was voor mijn vriendin onacceptabel. Ik had mij ook kunnen richten naar haar vakantie-regime, maar dat zou tot gevolg kunnen hebben dat ik ergens in een bos in Scandinavië, Ierland, Frankrijk, Zwitserland of Italië zou worden gevonden, bungelend aan boom. Mijn vriendin en ik vonden een compromis: tweeënhalve week per jaar gaan we met onze zoon en dochter op vakantie naar het meest Nederlandse stuk van Frankrijk, Normandië.
Nu is Frankrijk het gastronomische gidsland van de wereld (althans, voor wie van de Franse keuken houdt). Verblijf in het buitenland heeft ook voordelen. Al bij een eerste bezoek aan een willekeurige Franse supermarché is het verschil met het Nederlandse culinaire aanbod duidelijk: producten zijn verser, schappen zijn voller, de diversiteit is groter. Wie deze zomer, net als wij, op een camping in Normandië (of elders in Frankrijk) verblijft en zich wil laven aan de Franse gastronomie, maar geen zin heeft om iedere avond bij een restaurant te eten… heeft een probleem. En daarom hebben mijn vriendin en ik een paar simpele gerechten bedacht (een cocktail, drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee nagerechten), die allen op een tweepits-gasstelletje rechtstreeks voor de tent of de caravan bereid kunnen worden. De ingrediënten van onze recepten zouden in principe bij elke l.eclerc, Intermarché, Champion, Carrefour of een van de andere geweldige supermarkten verkrijgbaar moeten zijn. Sommige gerechten zijn redelijk traditioneel, bij andere hebben we onze fantasie de vrije loop gegeven. Het aangename van koken op een camping is dat vrijheid blijheid is, varieer dus naar hartenlust en experimenteer dat het een aard heeft. Als er op vakantie niet geëxperimenteerd mag worden, waar dan wel? Eet smakelijk en toch nog een prettige vakantie! Veel plezier in het Touwmuseum!
Recepten van Ronald Giphart en Mascha Lammes:
Het idee ‘vakantie’ alleen al schenkt ons veel plezier. Daarom kun je er gerust het hele jaar mee bezig zijn. Iedereen heeft zo zijn of haar idee over vakantie. Zo ook in dit boek: Martin Bril verhaalt over zijn vakanties, zijn reizen en de Nederlanders op vakantie. Bart Chabot deed zijn vakanties nog eens over in zijn gedichten. Ronald Giphart schreef, kookte en fotografeerde, samen met zijn vrouw Mascha, speciaal voor dit boek tien campingrecepten. En ook Corine Koole, Jan Mulder, Robert van Weperen en Cor Hospes, droegen een verhalend steentje bij.
De vakantiebeelden zijn van Kors van Bennekom, Eric van den Elsen, Sean MacAndrew, Kommer Hakkenbrak en Elena Kulikovadie op geheel eigen wijze het reis- en vakantiegevoel vastlegden.
De vierde versie van het vakantiedoeboek van Hans Ubbink. Lezen, Kijken, Knippen, Knutselen, Spelen, Koken & Genieten. Driehonderdtweeëndertig pagina’s vol reistips, foto’s, puzzels, mode, verhalen, recepten en je eigen VakantieDagboek! Voor op het strand, in de auto, de tuin, in de bergen, op de bank, in de trein, aan het zwembad of op de camping.
Titel: HU.MAN HOLIDAYS VakantieDoeboek #4
Samensteller: Hans Ubbink
ISBN10: 9078416017
ISBN13: 9789078416012
Jaar: 2006
Druk: 1ste
Uitgever: Hu.man Publishing
Oorspronkelijke titel: HU.MAN HOLIDAYS #4
Oorspronkelijke uitgave: Stah Ltd. Amsterdam-London, 2006
Tekstredactie: Hospes, Puma, Bouwman, Brom, Jansen, Ubbink
Ontwerp: Koning Harder vormgevers
Layout: Koning Harder vormgevers, Dekker, Bruin, Ubbink
Vormgeving omslag: Michel Dekker, Meco Offset bv, Zwaag
Fotoredactie: Ubbink, Bouwman
Afwerking: Nouveau Delcour Bindtechniek Hilversum
Boekbinderij Perspective, Grootebroek (perforeren memory)
Druk: Meco Offset bv, Zwaag
Pagina’s: 333
Afmetingen: 27 x 240 x 211 mm
Gewicht: 1,10 kg
Type: Paperback
Inhoud: