Broodje bal

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: lunchgerecht

Land van herkomst: Nederland

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 50 minuten (plus ½ uur in de koelkast)

Elk jaar gaan we in de voorjaarsvakantie naar Vlieland. De vakantie begint al op de boot bij het buffet. Meestal valt de keuze op een broodje bal. Die ballen worden uit een enorme pan met jus gevist en op een vers en zacht wit bolletje geserveerd. Als het meezit is binnen een mum van tijd het hele broodje doordrenkt van een zalige zompigheid.

Onze bal is bijna net zo lekker, het kneepje zit hem in de fond waardoor de gehaktbal lekker sappig wordt.

INGREDIËNTEN:

  • plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 3 el panko (of gewoon paneermeel)
  • 1 ei
  • 2 tl kerriepoeder
  • ½ tl foelie
  • 1 el sambal badjak
  • 2 el mosterd
  • 2 el zoete ketjap
  • zout
  • 2 el bloem
  • boter
  • 1 pot vleesfond (380 ml)
  • 4 zachte bolletjes
  • paar blaadjes kropsla
  • saus naar keuze, bijv. mosterd, mayonaise, curry

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui op laag vuur ongeveer 4 minuten, laat een beetje afkoelen.

Doe in een ruime kom het gehakt, de panko, de uitjes, het ei, de kerriepoeder, de foelie, de sambal, de mosterd, de ketjap en een flinke snuf zout en meng goed door elkaar.

Zet het gehakt 30 minuten in de koelkast. Draai vervolgens vier gelijke ballen en haal ze door de bloem.

Smelt een flinke klont boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Voeg de vleesfond toe en laat de ballen minimaal 30 minuten pruttelen op laag vuur, draai ze halverwege om.

Snijd de bolletjes open, geef ze een lik boter, leg er wat blaadjes sla op en de gehaktbal.

Maak af met een lekkere dot saus naar keuze.