Broodje gekaramelliseerde biefstuk met chimichurri

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

We zagen een Engelse tv-kok een ‘good old’ stuk vlees met chimichurri bereiden. Een van ons herinnerde zich deze saus nog uit de tijd dat hij bij een Argentijns grillrestaurant werkte. A blast from the past. We bedachten dat de frispittige saus goed samen zou gaan met een gekaramelliseerde biefstuk die we ooit googelend waren tegengekomen. Met goed jatwerk zijn we tot deze combinatie gekomen – zoals zovele gerechten zijn ontstaan.

Bereidingstijd: ± 1uur en 40 minuten (waarvan 1 uur marineren)

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

Voor de chimichurri:

  • bosje peterselie, ongeveer 20 g
  • 1 teentje knoflook
  • 75 ml olijfolie
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 el citroensap
  • ½ tl chilivlokken
  • grof zeezout en peper

Voor de biefstuk:

  • 4 el olijfolie
  • 2 el bruine suiker
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • peper en zout
  • 4 biefstukjes van 100 g per stuk
  • 4 harde broodjes
  • stukje port-salut van 185 g
  • 100 g zure groente uit pot (Turkse winkel), fijngesneden
  • handje rucola

BEREIDINGSWIJZE

Doe voor de chimichurri de peterselie en knoflook in een keukenmachine en maal fijn. Voeg vervolgens de olie, azijn en het citroensap toe en laat een halve minuut draaien totdat er een mooie gladde saus ontstaat. Schep de saus over in een kom en voeg de chilivlokken en de peper en het zeezout toe. Laat zeker een uur intrekken in de koelkast.

Meng voor de biefstuk in een kom de olijfolie, bruine suiker, knoflook en peper en zout. Wrijf hiermee de biefstukjes in, leg ze in de kom en laat ook deze een uur in de koelkast marineren. Draai het vlees tussendoor in de marinade om.

Zet de grillpan (of gewone koekenpan) op het vuur, laat hem goed heet worden en bak de biefstukjes aan beide kanten in ongeveer 3 minuten mooi bruin. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze ongeveer 8 minuten rusten.

Snijd ondertussen de broodjes open en besmeer van elk broodje beide helften met de chimichurri. Haal de korst van de port-salut en snijd de kaas met een scherp mes in plakjes.

Zet de grill aan.

Snijd de biefstuk in plakjes en verdeel deze over 4 broodhelften. Beleg het vlees vervolgens met de port-salutplakjes en zet de broodjes even onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Haal de broodjes uit de oven en verwarm nu de andere helften even onder de grill. Verdeel ondertussen de zure groente en een pluk rucola over de belegde broodjes en leg als laatste de andere broodjeshelften erop.