Broodje hamburger met gemarineerde aubergine en blauwe kaas

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Je kunt je bij het maken van een broodje hamburger natuurlijk houden aan de usual suspects als sla, tomaat, ui en hamburger, maar het is ook een sport om te kijken wat er verder nog in de koelkast ligt. Zo kwamen wij op deze combinatie met aubergines (over van een salade van de dag ervoor) en een stukje blauwe kaas. Onze ‘mediterrane burger’ was geboren.

Bereidingstijd: ± 45 minuten (waarvan 30 minuten marineren)

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 1 aubergine, in dunne plakken gesneden
  • 8 el plantaardige olie
  • 3 el basilicum, fijngesneden
  • 2 teentje knoflook, geperst
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el citroensap
  • 1el suiker
  • zout en peper
  • 4 verse hamburgers
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 4 plakjes tomaat
  • 4 plakjes/stukjes gorgonzola
  • 4 harde broodjes
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • zakje rucola

BEREIDINGSWIJZE

Hussel in een kom de aubergineplakjes met 4 eetlepels olie. Verhit de grillpan (kan ook met koekenpan, maar grillpan geeft mooie zwarte strepen) en bak hierin de aubergineplakken ongeveer 2 minuten per kant. Meng in een kom de rest van de olie, basilicum, 1 teen knoflook, balsamicoazijn, citroensap, suiker en zout en peper en klop alles goed door elkaar. Voeg de gegrilde aubergine toe, goed omhusselen en zet minimaal 30 minuten in de koelkast.

Kneed ondertussen de hamburgers tot een bal en voeg het gesnipperde sjalotje en 1 teen knoflook toe, kneed nog even goed door en vorm hiervan weer vier platte hamburgers.

Verhit de grillpan en bak hierin de hamburgers mooi bruin. Zet ondertussen de grill op de hoogste stand. Leg de hamburgers op een groot bord of in een grote ovenschaal. Bedek elke hamburger met 2 of 3 plakken aubergine, een plakje tomaat en een stukje gorgonzola. Zet de hamburgers ongeveer 4 minuten onder de grill totdat de gorgonzola gesmolten is.

Snijd de broodjes open, meng de mayonaise met de mosterd en geef hiervan elk broodje een goede lik. Leg er een pluk rucola op en eindig met de hamburger met aubergine.