Bruschetta met tomaat en basilicum

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Bruschetta is een gerecht dat bestaat uit een geroosterd sneetje brood dat wordt ingewreven met knoflook, besmeerd met olijfolie en belegd met het een en ander. Het hapje komt uit Italië en volgens sommigen zou het al in de oudheid hebben bestaan. Olijfolieproducenten zouden hun olie bij iedere persing bij de lokale olijfpers hebben getest op stukjes brood. De toevoeging van de knoflook zou de smaak van de olijfolie intensiveren.

Bereidingstijd: ± 15minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 500 g rijpe tomaten
  • 1 bosje basilicum, grofgehakt
  • peper en zout
  • 2 el lekkere olijfolie, extra vergine
  • 1 ciabatta
  • 1 teentje knoflook, gepeld en doormidden gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de tomaten in kleine stukjes en laat ze in een vergiet uitlekken, de pitjes mogen erin blijven. Meng in een kom de tomaat met het basilicum, peper en zout en de olijfolie.

Snijd de ciabatta over de lengte door en rooster beide helften met de korstkant omhoog op een grill pan of grillplaat (of leg ze onder de grill) totdat de broodkant knapperig is. Wrijf de broodkant in met het knoflookteentje, snijd de broodhelften in drieën of andere gewenste grootte, en beleg ze met het tomaten-basilicummengsel.