Butter chicken curry

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: hoofdgerecht

Land van herkomst: India

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur (plus 1 uur marineren)

Tijdens de fotoshoot van dit boek kostte het weinig moeite om alle geschoten maaltijden op te krijgen. Met een gezin vol lekkerbekken en een gulzige crew (we noemen geen namen) verliep de verdeling van de porties veelal in harmonie. Behalve dan wat betreft deze curry: weg was de gezelligheid. Met veel duw- en trekwerk was hij binnen een paar minuten op…

INGREDIËNTEN:

  • 500 g kippendijen, in stukken gesneden
  • Stukje gember van 5 cm, geschild en geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el kerrie
  • 1 el chilipoeder (Pas op! Niet te veel; wordt snel te scherp)
  • Plantaardige olie
  • 80 g boter
  • 2 uien, gesnipperd
  • Blik gepelde tomaten (400 gram)
  • Scheutje azijn
  • 1 el gram masala
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el paprikapoeder (mild)
  • 50 g bruine suiker
  • 1 el sambal badjak
  • 100 ml kippenbouillon (Red.: ik doe alleen de bouillonblokjes)
  • 60 g crème fraîche
  • Zout (Red.: vind ik niet nodig)
  • 50 g gezouten cashewnoten, grof gehakt
  • 1 el fenegriekpoeder (Red.: kan ook zonder)
  • Handje peterselie, fijngehakt
  • Naanbrood en/of rijst

BEREIDINGSWIJZE:

Meng in een ruime kom de stukjes kip met de gember, de knoflook, de kerrie en de chilipoeder en laat minimaal 1 uur marineren.

Verhit de olie in een braadpan, en bak de kip 10 minuten aan en schep uit de pan.

Smelt in dezelfde pan de boter en fruit de uien ongeveer 3 minuten. Voeg de tomaten, de azijn, de garam masala, de gemberpoeder, de paprikapoeder, de bruine suiker en de sambal toe. Roer even goed door en schenk de kippenbouillon erbij.

Doe de kip weer terug in de pan en laat, met deksel erop, op laag vuur 20 minuten pruttelen. Voeg als laatste de crème fraîche, fenegriek en de cashewnoten toe. Breng op smaak met zout.

Garneer met wat peterselie. Serveer er rijst en/of naanbrood bij.

MIJN EERSTE CURRY

Waarschijnlijk was mijn eerste curry een zogenaamde butter chicken curry, wat ik baseer op mijn herinnering aan de geel-oranje crèmekleur van de zoete, zoute, smeuïge schotel.

ONLANGS MOEST IK IN LONDEN ZIJN VOOR DE PRESENTATIE VAN DE ENGELSE vertaling van Mismatch, een wetenschappelijk boek dat ik schreef met Mark van Vugt, over hoe onze oeroude hersens zich proberen staande te houden in deze hypermoderne tijd. Een van de hoofdstukken gaat over ons eetpatroon, hoe we bijvoorbeeld geen enkele evolutionaire remming hebben tegen de combinatie suiker/vet/zout, een mix die in de natuur bijna niet voorkomt.

Voorafgaand aan onze feestelijk presentatie struinden Mark en ik door de stad. Mark, die jarenlang in Groot- Brittannië heeft gewoond en zich de taal en de Engelse inborst eigen heeft gemaakt, nam me mee naar Brick Lane, het centrum van de Indiase eetcultuur in Londen. Toen ik de straat betrad kwam een vroeger bezoek weer terug: hier was ik onmiskenbaar eerder geweest.

Ik vermoed dat het de geuren waren die opstegen – ik vermijd het woord ‘walmen’ – uit de vele eettentjes. Alles deed me aan mijn moeder denken, die alweer vijfentwintig jaar geleden overleed. Zij was bijvoorbeeld trots op haar kookkunsten, en de keukendiploma’s die ze in de loop der jaren had gehaald hingen ingelijst te pronken aan de muur bij haar fornuis.

De liefde van mijn vader ging blijkbaar niet door de mond, want mijn ouders gingen uit elkaar. Na de scheiding viel er een last van mijn moeders schouders en kon ze eindelijk doen wat ze zich jarenlang had ontzegd: reizen en de wereld ontdekken. Op een van die strooptochten naar nieuwe ervaringen nam ze mij en mijn zus – en naar later bleek ook een minnaar, maar dat valt buiten het bereik van dit stukje – mee naar Londen, een stad die grote aantrekkingskracht op haar had. We gingen er naar een musical, reden in een double-decker bus en bezochten de toeristische highlights.

Maar eigenlijk maakte het meeste indruk een bezoek aan een Indiaas restaurant, waar ik voor het eerst van mijn leven een curry at. Dat was een ongekende smaaksensatie die mijn jeugdige perceptie van ‘eten’ compleet veranderde. Niet dat ik niet tevreden was over mijn moeders pappot, maar dit was een gerecht uit een totaal ander smaakuniversum. Waarschijnlijk was mijn eerste curry een zogenaamde butter chicken curry, wat ik baseer op mijn herinnering aan de geel-oranje crèmekleur van de zoete, zoute, smeuïge schotel.

Enfin, struinend over Brick Lane zagen Mark en ik vele eethuizen gebroederlijk naast elkaar, variërend van een Masterchef of the Year, The World’s Best Curry House, The Oldest Restaurant in Brick Lane tot The Best Indian Restaurant. We kozen voor The Best Curry House in the UK, in de vage notie dat dit wel eens het restaurant van toen met mijn moeder geweest kon zijn. Op de kaart zag ik zowaar een butter chicken curry en tien minuten later stond er een schotel op tafel die me veertig jaar terug slingerde in de tijd.