Canarische aardappeltjes met mojo verde

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Omdat er grootouders waren die heel graag onze kinderen een week voor zichzelf wilden, moesten wij noodgedwongen op vakantie naar een zonovergoten plek ver weg. Op het Canarische eiland La Palma reden we gelukzalig rond, we lazen, we luierden en… we aten. Het mooiste souvenir was dit recept, dat we na vijftien jaar nog steeds regelmatig maken, in combinatie met gegrilde vis. Mojo verde betekent groene saus.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 40 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de aardappeltjes:

  • 750 g krieltjes, ongeschild
  • 3 el grof zeezout

Voor de mojo verde:

  • 1 groene paprika, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el komijn
  • 1 tl zeezout
  • 3 el peterselie
  • 125 ml plantaardige olie
  • 25 ml wittewijnazijn

BEREIDINGSWIJZE

Was de aardappeltjes zo nodig en doe ze in een pan met koud water, ze moeten net onderstaan. Strooi het zeezout erbij en breng alles op matig vuur aan de kook. Laat de aardappeltjes in 30 minuten gaar koken. Het eindresultaat moet er gerimpeld en wit uitgeslagen van het zout uitzien. Mocht dit niet zo ogen, giet dan het resterende water af en laat ze nog even uitdrogen.

Maak ondertussen de mojo verde. Doe alle ingrediënten in een maatbeker, zet de staafmixer erop en pureer alles tot een fijne saus, of maal alles fijn in een keukenmachine. Schenk de saus over in een kom en zet weg in de koelkast.

Dit gerecht combineert heel goed met een gebakken visje.