Cannelloni met spinazie-ricottavulling in tomatensaus en bechamel

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Voor een promotietoer van de Italiaanse vertaling van Troost verbleven wij met het gezin in de omgeving van Turijn. De laatste avond werden we uitgenodigd in een tweesterrenrestaurant. Vooral onze oudste zoon, destijds zeven, vond het geweldig, al kotste hij bij terugkomst alle acht gangen over zijn zusje uit. Vlak voor vertrek aten we onderstaand gerecht aan de oever van de Po, behalve onze zoon die even genoeg had van Italiaans eten.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 40 minuten (waarvan 45 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 1 laurierblad
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout
  • 3 el olijfolie
  • 450 g verse spinazie, gewassen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 500 ml tomatenpassata
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 250 g ricotta
  • 1 ei
  • peper en zout
  • 12 cannellonirolletjes, ongekookt
  • 3 el pittige kaas, geraspt
  • 2 el basilicumblaadjes, in reepjes gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Maak eerst de bechamelsaus. Smelt de boter op een zacht vuurtje en roer met een houten lepel de bloem erdoor. Giet beetje bij beetje de melk erbij totdat er een smeuïge saus ontstaat. Voeg het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. Laat de saus op matig vuur 20 minuten pruttelen. Haal het laurierblad eruit en breng op smaak met nootmuskaat en peper en zout. Terwijl de bechamel op het vuur staat, kun je de tomatensaus en de spinazievulling maken.

Verwarm in een grote pan 1 eetlepel van de olijfolie en voeg alle spinazie toe, laat op een zacht vuurtje en met deksel op de pan de spinazie in ongeveer 10 minuten zacht worden. Doe de spinazie over in een vergiet en laat deze voldoende afkoelen. Verhit ondertussen in dezelfde pan 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook, voeg de tomatenpassata toe en de tijm. Laat dit mengsel een kleine 10 minuten op zacht vuur pruttelen, breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de spinazie, als deze voldoende is afgekoeld, fijn. Meng in een beslagkom ricotta, ei, peper en zout en voeg als laatste de spinazie toe. Roer goed door elkaar.

Giet de tomatensaus in een ovenschaal. Vul met behulp van een spuitzak (kan ook met een lepel, maar is wat meer geklieder) de cannellonirolletjes met het spinaziemengsel en leg de rolletjes op de tomatensaus. Schenk als alle rolletjes gevuld zijn de bechamel eroverheen. Strooi als laatste de kaas erover. Bak het gerecht ongeveer 45 minuten in de oven. Schep per persoon drie rolletjes op het bord en garneer met het basilicum. Lekker met een frisse tomatensalade.