Champignons à la grecque

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Hoewel Champignons à la grecque letterlijk ‘champignons op Griekse wijze bereid’ betekent, waarschijnlijk omdat het gerecht in tomatensaus is gestoofd, is dit hapje natuurlijk zo Frans als de Marseillaise. In elke Franse supermarkt is deze koude champignonsalade te vinden. Maar zelf bereid zóveel lekkerder.

Bereidingstijd: ± 1 uur en 15 minuten (waarvan 1 uur marineren)

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 3 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 500 g kleine champignons, schoongeborsteld
  • 50 ml droge witte wijn
  • 2 el citroensap
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 takje verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 tl korianderzaad, grofgestampt
  • peper en zout
  • 2 el verse koriander, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm in een pan de olijfolie en fruit hierin de sjalotjes glazig. Voeg de champignons toe en laat alles op een zacht vuur 5 minuten garen. Schenk de witte wijn en het citroensap erbij. Roer even, voeg vervolgens de tomatenpuree toe, en laat 5 minuten pruttelen.

Voeg dan de tijm, het laurierblad, korianderzaad en peper en zout toe en laat nog 5 minuten op zacht vuur pruttelen. Laat de champignons afkoelen en zet ze minimaal een uur in de koelkast om goed op smaak te laten komen. Garneer voor het serveren de champignons met de verse koriander. Lekker met boerenbrood.