Churros

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: zoet

Land van herkomst: Spanje

Aantal personen: 4 (voor ongeveer 20 stuks)

Bereidingstijd: 50 minuten

Mijn eerste herinnering aan churros is die waarin ik als kind van een jaar of vijf met mijn broer na een lange stranddag voor een soort Franse oliebollentent sta. Nu gingen we regelmatig uit eten maar snoep of zoetigheid kregen mijn broer en ik zelden. Misschien maakten we die dag weinig ruzie of waren mijn ouders mild gestemd door een glas wijn, maar we kregen zo’n heerlijke krokante en gesuikerde deegstengel. Wat betreft zoetigheid is er weinig in mijn latere leven dat die herinnering overtreft…

INGREDIËNTEN:

  • frituurolie
  • 50 g suiker
  • 60 g boter
  • snufje zout
  • 500 ml water
  • 220 g bloem
  • 2 eieren
  • 120 g suiker
  • 1 tl kaneel

BENODIGHEDEN

  • spuitzak met gekarteld spuitmondje

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de olie in de frituur of in een hoge pan tot 175° C.

Doe ondertussen de suiker, de boter en het zout in een steelpan en schenk er het water bij. Roer goed door en laat op laag vuur de boter smelten. Voeg dan de bloem toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel al roerende wat afkoelen. Voeg één ei toe en roer goed door tot een homogeen beslag, voeg vervolgens het tweede ei toe en roer weer goed door. Schep het beslag over in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Meng de suiker en kaneel in een diep bord. Knijp boven de hete olie een streng beslag uit van ongeveer 10 centimeter en knip of snijd deze af. Bak een stuk of vijf churros per keer goudbruin, dit duurt zo’n 5 minuten. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en rol ze dan door de kaneelsuiker.