Ciabatta met makreel mousse uit de oven

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Wat een genot dat makreel volgens de wetenschap buitengewoon gezond blijkt te zijn. Een wit bolletje met een flinke pluk sappig makreelvlees, een dotje mayonaise plus een draai van de pepermolen… het is een gastronomische ontlading. Bovenstaand recept serveren we als borrelhapje. De smeuïgheid van het makreel-monchoumengsel op de knapperige crostini uit de oven maakt het hapje onweerstaanbaar.

Bereidingstijd: ± 15minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 1 gerookte makreel, ontveld en ontgraat
  • 1 pakje Mon Chou, op kamertemperatuur
  • 2 el sambal badjak
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 el limoensap
  • peper en zout
  • 1 ciabatta of stokbrood
  • 1 teentje knoflook, gepeld en doormidden gesneden
  • 3 el olijfolie

BEREIDINGSWIJZE

Trek het makreelvlees in plukjes en meng dit in een kom met de Mon Chou, sambal, lente-uitjes, geperste knoflook en het limoensap. Prak alles met een vork goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de grill voor.

Snijd het brood in sneetjes van het gewenste formaat en leg deze onder de grill totdat ze knapperig zijn. Haal het brood uit de oven en wrijf de sneetjes in met knoflook en daarna met de olijfolie. Besmeer ze met een dikke laag makreelmengsel en leg de broodjes nog even onder de grill totdat de makreelmousse een mooi bruin kleurtje heeft gekregen.