Citroenkip met dragon en knapperige aardappelen

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

‘Kip het meest veelzijdige stukje vlees… kip!’ Deze zin werd ruim dertig jaar geleden bedacht door het productschap voor pluimvee. Het imago van kip heeft inmiddels een flinke deuk opgelopen. Zolang je biologisch én duurzaam én ‘diervriendelijk’ vlees koopt én goed je handen wast na het bereiden én je materiaal meteen reinigt én zorgt dat het vlees gaar is… dan is kip volgens ons nog steeds een veelzijdig stukje vlees, kip!

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 45 minuten (waarvan 1 uur en 15 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN

  • 1 hele kip
  • peper en zout
  • 1 citroen, over de lengte in vieren gesneden
  • bosje verse dragon (ongeveer 10 takjes)
  • 75 g gezouten boter, op kamertemperatuur
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 kg vastkokende aardappelen, geschild en in kwarten gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 200°C.

Wrijf de kip in met ruim peper en zout. Maak het touwtje van de poten los en vul de holte van de kip met de citroen en drie takjes dragon. Trek van de overige takjes dragon de blaadjes los, hak ze fijn en prak deze met een vork in een kom met de zachte boter en de knoflook tot een smeuïg geheel.

Maak nu heel voorzichtig met je vingers het vel van de borst los en verdeel de dragonboter tussen vel en vlees, druk vervolgens het vel weer op zijn plaats. Bestrijk de kip met de olie zodat deze niet uitdroogt, leg haar in een ingevette ovenschaal en zet de schaal 30 minuten in de hete oven.

Breng ondertussen de aardappelen in koud water aan de kook en laat ze 5 minuten koken. Giet ze af in een vergiet en hussel ze met kracht even flink door elkaar zodat de buitenkant wat kruimig wordt.

Haal de kip na een half uur uit de oven, til de kip even uit de ovenschaal, voeg de aardappelen toe aan het bakvocht en schep alles goed door elkaar. Leg de kip er weer bovenop en zet de ovenschaal nog ongeveer 45 minuten in de oven, check af en toe of het niet te hard gaat.

Lekker met een frisse salade.