Craft Beer

By hans, 21 maart 2023

Een rondje langs 44 unieke Nederlandse brouwerijen

Schrijver: Raoul van Neer

Voorwoord [Ronald Giphart]

Damn, wat een geweldig boek is dit! Ik ben niet vaak jaloers op het werk van anderen, maar de publicatie die je nu in handen hebt had ik graag bedacht en geschreven. En geresearcht, niet te vergeten.

Laten we heel even de geschiedenis induiken. In de Middeleeuwen had ieder gewest en ieder gehucht eigen bierbrouwerijen (een stad als Utrecht kende er in de hoogtijdagen wel dertig), maar met de komst van grote negentiende-eeuwse stoombrouwerijen die machinaal pils op de markt brachten, verdwenen in rap tempo eeuwenoude biertradities.

Veertig jaar geleden was het dieptepunt bereikt: sinds het begin van Middeleeuwen telde de wereld niet zo weinig brouwerijen. Ook in Nederland was het aanbod zieltogend verschraald. Gelukkig kwam er een kentering, want eind jaren zeventig stonden er bierliefhebbers op die toch weer zelf kleinschalig gingen brouwen, in het begin vaak gewoon vanuit hun eigen huis of de keuken van hun kroeg.

Sindsdien spreken we van ‘the craft beer revolution’: overal in de wereld verzetten mannen en vrouwen zich tegen het in megabrouwerijen geproduceerde aanbod van goedkoop pils.

Deze trend bereikte ook Nederland: steeds meer enthousiaste thuisbrouwers en zogenoemde microbrouwers begonnen weer bier met passie op de markt te brengen, bier met plezier, bier met historie, bier met veel meer smaak dan dat gele of amberkleurige bubbelwater waarmee de commercie de schappen vult.

Inmiddels zijn er alleen al in ons land meer dan achthonderd geregistreerde bierbrouwerijen, waarvan de helft ook daadwerkelijk een eigen brouwhuis heeft. Statistisch gezien kunnen we stellen dat iedere Nederlandse gemeente minstens één brouwerij herbergt, wie had dat in 1980 kunnen denken?

Een belangrijke aanjager van de opkomst van deze ‘microbrewery’s’ waren de proeflokalen, vaak provisorische ruimten waar bierliefhebbers zich konden storten op verse batches bier, in sommige Amerikaanse staten noodgedwongen vanwege de vaak ingewikkelde wetgeving. Bierhuizen schoten uit de grond en al snel ontstond er een steeds groter wordende internationale beer scene. Liefhebbers van craft beer liepen land en stad af op zoek naar bijzondere bieren.

Nederland is een van de voorlopers van deze trend: vele kleine onafhankelijke brouwers bouwden geweldige drinklokalen, brewpubs en bierrestaurants, bedoeld om hun schare fans te kunnen bedienen.

In dit boek heeft schrijver Raoul van Neer meer dan veertig van deze brouwerijen en hun lokalen bezocht. Het resultaat is een aanstekelijk proef-reisboek langs de mooiste, meest bijzondere en gezelligste brouwerijen van het land, een publicatie die trots toont dat wij inmiddels weer een toonaangevend bierland zijn.

De ‘craft beer revolution’ is nog maar net begonnen. Wij bierliefhebbers kunnen hieraan bijdragen door ons naar hartelust te laven aan lokaal gebrouwen bier, met dit boek als leidraad. Had ik al gezegd dat ik jaloers ben op dit werk? Be social, drink local!

Ronald Giphart, Schrijver van de bierroman Alle Tijd

Craft Beer! Overgewaaid uit de USA, deze trend van kleine brouwerijen die ambachtelijk bierbrouwen. Intussen zijn er zo’n 800 craft beer-brouwerijen in Nederland, van klein tot groot. Er wordt met aanstekelijk enthousiasme gewerkt aan bijzondere soorten en nieuwe smaken. Onmisbaar bij de meeste brouwerijen zijn hun proeflokalen en bijbehorende restaurants, waar liefhebbers het bier kunnen proeven. Dit boek barst uit elkaar van de verhalen achter al dat bier, gesprekken met de brouwers en eigenaars, heel veel mooie foto’s en doe-tips in de buurt van de brouwerijen. Raoul van Neer is zelfbenoemd beer geek en eigenaar van alcoholvrij-bierwebshop OnderNulPuntVijf.com. Hij maakte een rondje door Nederland langs tientallen bijzondere brouwerijen die uitblinken in originaliteit, vakmanschap of locatie. Vierenveertig daarvan belandden in dit boek; brouwerijen die mooi bier maken maar vooral ook tof zijn om te bezoeken.

Bindwijze: Paperback

Eindredactie: Ingrid van Koppenhagen

Fotografie: Vincent van den Hoogen (behalve: p.11, Marc Deurloo; p.144-149, Georgi Tsobhekia en p84-87, de brouwerijen zelf)

Ontwerp en vormgeving: Jelle F. Post

Correcties: Irene Maaskant

Projectbegeleiding: Petra de Hamer

Realisatie: Real Concepts BV

EAN: 9789493195684

NUR: 448

Oorspronkelijke releasedatum: 1 november 2021

Aantal pagina’s: 208

Hoofduitgeverij: Mo’Media

Gewicht: 495 g

breedte: 172 mm

hoogte: 17 mm

lengte: 222 mm

Inhoud:

  • Een gids voor brouwend Nederland – Raoul van Neer
  • Be social, drink local – Ronald Giphart
  • FRIESLAND
    • 01 Brouwerij Dockum, Dokkum
    • 02 Grutte Pier, Wyns
  • GRONINGEN
    • 03 Baxbier, Groningen
  • DRENTHE
    • 04 Maallust, Veenhuizen
  • OVERIJSSEL
    • 05 Mommeriete, Gramsbergen
    • 06 Avereest, Dedemsvaart
    • 07 Axes Castellum, Zwolle
    • 08 DAVO, Deventer
    • 09 Stanislaus Brewskovitch, Enschede
  • GELDERLAND
    • 10 Brouwersnös, Groenlo
    • 11 Nevel, Oosterhout
    • 12 De brouwtoren, Nijmegen
  • UTRECHT
    • 13 Rockcity Brewing, Amersfoort
    • 14 vandeStreek, Utrecht
    • 15 Maximus, Utrecht (De Meern)
    • 16 Duits & Lauret, Everdingen
  • NOORD-HOLLAND
    • 17
      • TX, Oosterend (Texel)
      • Texelse Bierbrouwerij, Oudeschild (Texel)
      • Tesselaar Familiebrouwerij Diks, Den Burg (Texel)
      • Brouwerij de Boei, Den Hoorn (Texel)
    • 18 Moersleutel, Alkmaar
    • 19 Hoop, Zaandijk
    • 20 Waterland Brewery, Monnickendam
    • 21 Jopen, Haarlem
    • 22 De Prael, Amsterdam
    • 23 Troost, Amsterdam
    • 24 Gebrouwen door Vrouwen, Amsterdam
    • 25 Naeckte Brouwers, Amstelveen
    • 26 Bird Brewery, Diemen
    • 27 Wispe, Weesp
    • 28 Gooische Bierbrouwerij, Hilversum
  • ZUID-HOLLAND
    • 29 De Molen, Bodegraven
    • 30 Kompaan, Den Haag
    • 31 De Koperen Kat, Delft
    • 32 Brouwerij Noordt, Rotterdam
    • 33 Kaapse Brouwers, Rotterdam
  • ZEELAND
    • 34 Emelisse, Goes
  • NOORD-BRABANT
    • 35 Frontaal, Breda
    • 36 Opener, Dongen
    • 37 LOC Brewery, Tilburg
    • 38 La Trappe, Berkel-Enschot
    • 39 100 Watt Brewery, Eindhoven
  • LIMBURG
    • 40 De Brouwschuur, Weert
    • 41 Standsbrouwerij Maastricht, Maastricht
  • EXTRA
    • Beer influencers
    • Bierfestivals
    • Brouwen in een kerk
    • Foodpairing
    • Brouwershoofdstad van Nederland: Amsterdam
    • Het brouwproces
    • Craft Beer
    • Biersoorten
    • Indian Pale Ale – IPA
    • Biersommelier
    • Blik of fles?
    • Dé app voor bierliefhebbers: Untappd
    • Geniet, maar drink met mate
    • De opmars van alcoholvrij bier
  • Index
  • Colofon