De Slager

By hans, 3 juli 2024

Een pleidooi voor minder vlees en meer slagers

Biefstuk, een gehaktbal, leverworst, eendenbout, spareribs, jamón ibérico, lamskoteletten: vlees, in alle vormen en gedaanten. In de jaren ’60 van de vorige eeuw begon de decadentie van de voorverpakte en voorgesneden stukken vlees die niemand meer herkende als onderdeel van een dier. We wilden graag vlees eten, maar niet steeds erop gewezen worden dat we daarmee dieren aten.

In interviews, reportages en verhalen schetsen Ronald Giphart en Jacques Hermus de geschiedenis, het heden en de toekomst van het slagersambacht en sporen ze de lezer aan om te kiezen voor beter en minder vlees, afkomstig van iemand met vakkennis. Maar daarvoor moeten er allereerst jonge slagers het hakmes weer oppakken.

Bindwijze: Paperback met flappen
Oorspronkelijke releasedatum: 1 oktober 2024
Aantal pagina’s: 288
Hoofdauteur: Ronald Giphart
Tweede Auteur: Jacques Hermus
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

Nijgh Cuisine

Omslagontwerp, illustraties & vormgeving: Jelle F. Post

Auteursportret: Saskia de Klein en Jolanda van der Toorn-Hoeksma
EAN: 9789038812656

NUR: 440, 320

Jacques Hermus reist, eet, drinkt en schrijft zich al meer dan 25 jaar door Nederland en het buitenland. Voor kranten (Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant) en tijdschriften (o.a. Seasons en Leven in Frankrijk) schrijft hij reportages, interviews, recensies en columns. Voornamelijk over eten en drinken, maar ook over literatuur, reizen en geschiedenis. Daarnaast heeft Jacques diverse boeken op zijn naam staan, waaronder Het wilde eten en Beet!

INHOUD

  • Voorwoord
  • WIE IS DE SLAGER?
  • DE SLAGER IN DE GESCHIEDENIS
    • De oudste slagerij ter wereld
    • Slacht in de klassieke oudheid
    • De middeleeuwen
    • De moderne tijd
    • De veemarkt
  • DE TEGENWOORDIGE SLAGER
    • Beroemde slagers
    • De thuisslacht
  • UITBENEN EN SNIJDEN
    • Ritueel slachten
  • CHARCUTERIE
    • Het varken
    • Van Waddenvarkens en bofkippen
    • Heerlijke hammen
    • Wat heb je op je lever?
    • Een spekkie voor ieders bekkie
    • Worsten van de wereld
  • PARIJS
    • De buik van Parijs
    • L’affaire de la Rue des Marmousets
    • La nouvelle boucherie
    • Jawel, Generaal!
    • Louchébem
  • VLAANDEREN
    • Geert Vermeire, paardenslager te Brussel
    • Paardengeschiedenis
    • Paard op de kaart
    • Het vlees
    • De karkassen van Hendrik Dierendonck
  • DE SLAGER-TRAITEUR
    • Runderen
    • Niet elk rund heet een koe
    • Top 10 en wagyu
    • Barbecue
  • DE BIOLOGISCHE SLAGER
  • DE KOK EN DE SLAGER
    • De poelier
    • Donald en zijn vriendjes
  • DE ZELFSLACHTER
    • Met andere ogen
  • DE PLATTENLADSSLAGER
    • Het rekensommetje van Hoekstra
  • HET VIJFDE KWARTIER
  • DE JONGE SLAGER
  • DE TOEKOMST