De Wake is een gelimiteerd boekje uitgegeven in 2011 bij VU Uitgeverij. Ronald Giphart schreef speciaal voor VU en VU Faculteit der letteren dit boekje als Kerstgeschenk

De wake (VU editie)

By hans, 26 juli 2014

Een hoogleraar van de VU komt om het leven door een noodlottig ongeval. Vrienden uit zijn studententijd besluiten een vroegere belofte gestand te doen: komt een uit hun midden te overlijden, dan houden de andere een wake. Dat gebeurt in dit licht surrealistische verhaal dat zich afspeelt op de bovenste verdieping van het VU-hoofdgebouw.

Volgens de overlevering betekend Sonfjället letterlijk: plek waar de zon is gevallen. Het was niet de zon die viel, het was het hele universum, mijn lichaam. Mijn arm raakte de richel waar Margot stond, mijn schouder schampte de rots onder haar voeten, mijn romp stootte terug en al mijn vlees helde over.

Ronald Giphart schreef speciaal voor VU en VU Faculteit der letteren dit boekje als Kerstgeschenk.

Titel: De wake

Schrijver: Ronald Giphart

ISBN: 9789086595853

NUR: 300

Jaar: 2011

Uitgever: VU Uitgeverij

Druk: 1ste

Foto schutbladen: Fedde Schuurhof

Boekverzorging: René van der Vooren

Pagina’s: 60

Afmetingen: 17,7 x 12,5 x 0,8 cm

Type: Hardcover

Geproduceerd onder auspiciën van de Faculteit der Letteren

De foto op de schutbladen is genomen vanaf het balkon bij de kerkzaal van de VU. De foto biedt een blik op de ZuidAs en De Boelenlaan.

Bijzonderheden:

Het verhaal De Wake verscheen ook in de volgende uitgaven:

Bij het schrijven van dit verhaal heb ik mij onder andere laten inspireren door Heidegger en het hangbuikzwijn bij de hemelpoort van Thomas Cathcart en Daniel Klein (De Bezige Bij, 2011) en De dood de baas van Harry Kuitert (Ten Have, 2007). Pessoa is vertaald door August Willemsen, Thomas Tranströmer door J. Bernlef.

Ronald Giphart is de vijfde Schrijver Op Locatie aan de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In die hoedanigheid schreef hij speciaal voor de VU en de VU Faculteit der Letteren dit kerstgeschenk.

Vóór De wake verschenen eerder als kerstgeschenk:

  • Abdelkader Benali, De soefi (2007, verhaal)
  • Marcel Möring, Een lange weg (2008, essay)
  • Christine Otten, Een echt verhaal (2009, verhaal)
  • Renate Dorrestein, Pas goed op jezelf (2010, verhaal)