Doperwtensoep met gepocheerd ei

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

In Beirut woedde de Libanese Burgeroorlog en het gezin van Ronald werd geteisterd door een psychologische terreurstrijd over doperwten. Op haar verjaardag bestelde zijn zus Karin als lievelingskostje altijd treiterig ‘maakt niet uit wat, als er maar doperwten in zitten’ en Ronald vroeg op zijn beurt juist het tegenovergestelde. Hadden ze destijds dit gerecht maar gekend. Deze doperwtensoep zou vrede hebben gebracht.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 25 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 400 g diepvriesdoperwten (niet ontdooid)
  • 1 el peterselie, fijngesneden
  • 1 el dille, fijngesneden
  • 750 ml groentebouillon, heet
  • 100 ml slagroom
  • peper en zout

Voor de gepocheerde eieren:

  • 1 el azijn
  • 4 eieren
  • ½ el dille, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verhit in een pan de olie en fruit hierin in ongeveer 2 minuten het sjalotje glazig. Voeg de doperwten en de verse kruiden toe. Schep even om en schenk de hete bouillon erbij. Breng de soep aan de kook, schenk de room erbij en laat met deksel op de pan op matig vuur 5 minuten koken. Pureer de soep en haal hem voor het mooiste resultaat nog even door een zeef. Breng op smaak met peper en zout.

Breng voor de gepocheerde eieren een pan met ruim water en de azijn net tegen de kook aan. Breek voorzichtig een ei in een kommetje, de eidooier moet heel blijven. Roer met een pollepel een draaikolkje in het midden van de pan en laat hier het ei in één beweging in zakken. Check na ongeveer 3 minuten met een schuimspaan of het eiwit al gestold is (het eigeel moet nog lopend zijn), doe het er anders nog even in. Schep het gepocheerde ei uit de pan en leg het op een bord en herhaal dit met de overige eieren.

Schenk de soep in ondiepe borden zodat het ei niet meteen naar de bodem kan zakken, leg het gepocheerde ei in het midden en garneer met wat dille.