Dubbelgedopte tuinboontjes met gekookt ei

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Voor dit recept loont het de moeite om verse tuinbonen te nemen. Het is meer werk, maar komt de smaak ten goede. Mocht je toch kiezen voor diepvriesbonen, dan blijft dit toch een lekker receptje, ook voor mensen die normaliter niet van tuinbonen houden. Bij het dubbeldoppen verwijder je na het koken het taaie en vaak wat bittere grijze velletje, en dat maakt echt een wereld van verschil.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 35 minuten

INGREDIËNTEN

  • 500 g gedopte tuinbonen, vers of diepvries
  • 4 eieren
  • 3 el boter
  • 1 el citroensap
  • peper en zout
  • 2 el bieslook, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Mochten verse tuinbonen voorradig zijn, dan heb je ongeveer anderhalve kilo peulen nodig voor 500 gram gedopte boontjes.

Breng een pan met water aan de kook en voeg de gedopte tuinboontjes en de eieren toe. Wacht tot het water weer kookt en schep de boontjes er met een schuimspaan na 2 minuten uit, de eieren mogen nog 3 minuten. Spoel de tuinboontjes af onder koud water. Maak met een scherp mesje of met je nagel een klein sneetje aan de zijkant van een boon en druk dan voorzichtig het binnenste boontje eruit, dit heet dubbelgedopt.

Smelt in een steelpannetje de boter. Voeg het citroensap, de bieslook en peper en zout toe. Laat de botersaus ongeveer 1 minuut warm worden. Verdeel de dubbelgedopte tuinboontjes over vier borden, pel de eieren en leg er één op elke portie. Snijd de eieren een beetje open zodat het eigeel er wat uitloopt en schep als laatste over elk bord een lepel botersaus.