Eggs Benedict (gepocheerd ei met hollandaisesaus)

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Op de ontbijtkaart van een hotel stond ‘Eggs Benedict’. We dachten aan een ei gemarineerd in Dom Benedictine. Het gerecht bleek te zijn vernoemd naar de chef-kok van het Waldorf Astoria in New York. Na onze eerste eggs benedict (toast, gepocheerd ei, gebakken ham en warme mayonaisesaus) waren we instant verslaafd. Eggs Benedict is de heroïne onder de eiergerechten.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 1 el azijn
  • 4 eieren
  • 1 el boter
  • 4 plakken gekookte ham
  • 2 witte bolletjes, doormidden gesneden
  • peper

Voor de hollandaisesaus:

  • 100 g boter
  • 2 eidooiers
  • 1 tl water
  • 1 el citroensap
  • Zout

BEREIDINGSWIJZE

Breng voor de gepocheerde eieren een hoge pan ruim water en 1 eetlepel azijn net tegen de kook aan. Breek voorzichtig een ei in een kommetje, de eidooier moet heel blijven. Roer met een pollepel een draaikolkje in het midden van de pan en laat hier het ei in één beweging in zakken. Check na ongeveer 3 minuten met een schuimspaan of het eiwit al gestold is (het eigeel moet nog lopend zijn), doe het ei er anders nog even in. Schep het gepocheerde ei uit de pan en leg het op een bord met een deksel erover en herhaal dit met de drie andere eieren.

Verwarm ondertussen 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin de plakken ham ongeveer 3 minuten, houd ook deze warm. Zet de grill of het broodrooster aan om op het laatste moment de bolletjes te kunnen roosteren.

Smelt voor de hollandaisesaus 100 gram boter in een steelpannetje op laag vuur, zorg dat de boter niet bruint. Doe de 2 eidooiers met het water en het citroensap in een mengbeker en zet de staafmixer erop (dit kan ook in een blender). Giet nu heel langzaam de warme boter in een dunne straal erbij terwijl de staafmixer blijft draaien; langzaam zal er een dikke saus ontstaan. Breng op smaak met zout.

Rooster de helften van de bolletjes, beleg ze met een pak ham en een gepocheerd ei en schenk er een royale hoeveelheid hollandaisesaus overheen. Als laatste mag er een goede draai van de pepermolen over.