En zo werd ik een half jaar terug op neutraal terrein uitgenodigd voor een gesprek met Jonnie Boer en Sergio Herman, die volgens alle toonaangevende restaurantgidsen worden gezien als de twee beste chefs van Nederland (samen goed voor zeven Michelinsterren: 3 + 3 + 1). Ook internationaal genieten zij groot aanzien. Alle critici zijn het erover eens: De Librije en Oud Sluis zijn gevestigd in het Huis van de Goden. Boer en Herman zijn de Dionysos en de Pan van het koken.
De vraag van de mannen was eenvoudig. Of ik zin had mee te schrijven aan een kookboek dat ze samen wilden maken onder de werktitel: ‘Eten, drinken en slapen’. Het idee was dat ik – in mijn rol als culinaire onbenul – een tijdje zou meedraaien in beider keukens, om van binnenuit op te tekenen hoe het leven in een driesterrenbedrijf eraan toegaat.
Ronald Giphart tekende na een stage van 336 uur in de restaurants De Librije (Zwolle) en Oud Sluis (Sluis) zijn ervaringen op in dit uitzonderlijke boek. Een lees-kookboek met (on)mogelijke recepten van de hand van Nederlands meest gelauwerde chefs: Sergio Herman en Jonnie Boer.
Een boek over twee bijzondere vrienden, hun vakmanschap en de vreugde van het gehemelte!
Titel: Eten, drinken en slapen
Sub Titel: Lees-kookboek met (on)mogelijke recepten voor thuis
Schrijvers: Sergio Herman, Jonnie Boer, Ronald Giphart
ISBN: 9789085161776
NUR: 440
Jaar: 2010
Druk: 1ste
Uitgever: De Librije
Fotograaf: Jan Bartelsman
Coördinatie en eindredactie: Boubeek: Hein van Beek, Nicolette van de Poll. Met dank aan Uitgeverij Podium
Art Director/Vormgeving: Karin Klinkenberg SO
Gedichten: Chrétien Breukers
Illustraties: Reid, Gelijnse en Van Tol
Druk: Bakker Communicatie
Websites:
Inhoud:
Eten, drinken en slapen in De Librije
TOPGERECHTEN LIBRIJE
LIBRIJE RECEPTEN
Het ontbijt bij De Librije
HAPJES LIBRIJE
LIBRIJE COCKTAILS
PERSONEELSGERECHTEN LIBRIJE
Eten, drinken en slapen in Oud Sluis
TOPGERECHTEN OUD SLUIS
OUD SLUIS RECEPTEN
HAPJES OUD SLUIS
OUD SLUIS COCKTAILS
Het ontbijt bij Oud Sluis
PERSONEELSGERECHTEN OUD SLUIS
Gevulde koolbladeren met kaas van Ronald Giphart