Far Breton

Flantaart

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: zoet

Land van herkomst: Frankrijk

Aantal personen: 8

Bereidingstijd: 40 minuten (plus 1 uur in de oven)

Dit taartje komt uit een Franstalig kookboek. Het boekje staat in de kast in ons vakantiehuis in Normandië en niemand weet hoe het daar terechtgekomen is. Deze flan sprak ons zeer aan, want hij is ten eerste heel eenvoudig te maken en hij is niet vreselijk zoet. Houd de taart als hij in de oven staat wel goed in de gaten. Elke oven is anders, zo had hij in onze Franse oven wel een half uur langer nodig om te garen dan thuis.

INGREDIËNTEN:

  • 25 g boter
  • 155 g suiker
  • 2 appels, geschild en in partjes gesneden
  • 125 g bloem
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • fIinke scheut calvados

BEREIDINGSWIJZE:

Smelt de boter en 30 gram suiker in een pan, voeg de appels toe en laat op matig vuur ongeveer 10 minuten pruttelen tot ze wat kleur hebben. Haal de pan van het vuur.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Meng de bloem en de resterende suiker in een ruime beslagkom, maak er een kuiltje in, breek de eieren erin en schep ze voorzichtig door de bloem en suiker totdat het een egaal mengsel is. Klop vervolgens de melk en de calvados erdoor.

Vet een ruime ovenschaal in, verdeel de appelpartjes over de bodem en schenk hierover het beslag. Laat de taart in ongeveer 1 uur gaar en stevig worden in de oven. Laat hem daarna helemaal afkoelen. Lekker met jam of een vruchtencoulis.