Gazpacho

Koude tomatensoep

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: soep (v)

Land van herkomst: Spanje

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten (plus 2 uur in de koelkast)

Gazpacho is een natuurlijk een beetje een clichégerecht als het gaat om hete zomeravonden. Maar uit ervaring weet ik, omdat Nederland de laatste jaren ook zinderende zomers kent, dat je op zulke bloedhete dagen geen zin hebt om uitgebreid te koken en nog minder lust hebt in een zware warme hap. En dan komt toch de good old gazpacho om de hoek kijken.

INGREDIËNTEN:

  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 1½ kilo rijpe tomaten, grofgehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in stukjes gesneden
  • 50 g stevig wit brood, zonder korst, in plukken
  • 150 ml water
  • 2 el wittewijnazijn
  • 150 ml goede olijfolie
  • 2 el mayonaise
  • 8 dikke sneetjes boerenbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat, doormidden gesneden
  • olijfolie
  • zeezout

BENODIGDHEDEN

  • staafmixer of keukenmachine

BEREIDINGSWIJZE:

Doe de teentjes knoflook in een pannetje met een laagje koud water en breng aan de kook. Haal de knoflook eruit op het moment dat het water kookt. Vervang het water door koud water en herhaal dit proces nog twee keer.

Doe de knoflook, de tomaten, de ui, de komkommer, de paprika en het brood in een ruime beslagkom, schenk er het water bij en pureer alles fijn met een staafmixer (kan ook in een keukenmachine). Druk de gazpacho door een fijne zeef en voeg ten slotte de azijn, olijfolie en de mayonaise toe. Klop het geheel tot een gladde soep en zet hem minimaal 2 uur in de koelkast.

Rooster de sneetjes brood en wrijf ze in met het teentje knoflook en de tomaat, besprenkel met wat olijfolie en strooi er wat zeezout over.

Schep de soep over in vier kommen, voeg nog een scheutje olijfolie toe en serveer er de geroosterde broodjes bij.