Gebakken courgettes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Met vrienden vieren we om de zoveel jaar lentevakantie op het Griekse eiland Samos. Op loopafstand van ons vaste hotel ligt Pythagorion, het archetype van een Grieks dorpje. Aan een rustig pleintje lag ooit ons favoriete restaurantje in de schaduw van platanen. Het werd uitgebaat door een Nederlandse vrouw en haar Griekse echtgenoot, maar helaas heeft het tentje de crisis niet overleefd. Thuis maken we nog weleens enkele van hun gerechten, zoals deze gebakken courgettes.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2 courgettes, in schijfjes gesneden
  • zwarte peper
  • zout
  • 4 el bloem
  • 3 el plantaardige olie
  • 3 el citroensap

BEREIDINGSWIJZE

Doe de courgette schijfjes in een grote kom. Bestrooi met peper en zout. Voeg de bloem toe en hussel het geheel goed door elkaar zodat alle plakjes een bloemlaagje krijgen.

Verhit de olie in een grote koekenpan en leg zoveel courgetteschijfjes in de pan dat ze elkaar niet overlappen. Bak ze aan beide kanten goudbruin en laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Sprenkel vlak voor het serveren wat vers citroensap over de courgetteschijfjes.