Gegratineerde mosselen

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Als wij vakantie vieren in het familiehuisje in Normandië vallen wij als gezin, bij gebrek aan win, terug op ouderwetse bezigheden als spelletjes doen en boeken lezen. De kinderen vermaken zich met de verzameling kookboeken die het huisje rijk is. Deze bezigheid zorgt er ook voor dat zijvaker dan thuis zelf aan het koken slaan. Zo heeft onze oudste zoon al zijn eigen klassieker gecreëerd: onderstaande mosselschotel.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 45 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1 el zout
  • 250 ml witte wijn
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ui, grofgesneden
  • 2 kg mosselen
  • 1 el tijm, gedroogd of vers
  • 150 g gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 3 el paneermeel
  • 4 el pittige kaas, geraspt
  • peper
  • 1 citroen, in vier parten

BEREIDINGSWIJZE

Laat de wasbak vol koud water lopen, voeg een eetlepel zout toe en doe alle mosselen erin. Laat ze ongeveer 5 minuten rusten. Check vervolgens elke mossel. Mosselen die heel en dicht zijn mogen door, haal eventuele draden of andere viezigheid weg. Mosselen die kapot zijn moeten weg. Als een mossel blijft openstaan kun je de schelpen tegen elkaar aan drukken en als hij zich alsnog sluit, is hij eetbaar. Als hij blijft openstaan moet je hem weggooien.

Schenk de wijn in een grote (mossel)pan, voeg de knoflook, ui en de tijm toe en dan de mosselen. Doe het deksel op de pan, breng het geheel aan de kook en laat in ongeveer 8 minuten de mosselen gaar stomen, schud ze tussendoor even om. Laat de mosselen wat afkoelen.

Meng ondertussen in een kom de zachte boter met het paneermeel en de kaas tot een smeuïge massa.

Verwarm de grill voor. Haal de mosselschelpen van elkaar, pak de helften met de mossel erin en leg deze op een ovenplaat of grote bakschaal (het grillen moet misschien in twee keer als de mosselen niet allemaal op de bakplaat passen). Smeer op elke mossel een dotje botermengsel, strooi er naar smaak wat peper over en zet de bakplaat onder de grill. Laat de mosselen in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig worden. Serveer de mosselen met de citroenparten en lekker brood.