Gegrilde garnalen met basilicum-limoendressing

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: voorgerecht

Land van herkomst: Frankrijk

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 1 uur marineren)

Wie naar Biarritz gaat moet een bezoek brengen aan Bar Jean. Na een heerlijke stranddag, de kinderen hadden de hele dag op een surfboard in het water gestaan dan wel gelegen, schoven we aan op de houten banken en hebben daar in de avondzon geweldig gegeten en gedronken. Een van ons had gamba’s gekozen en die waren zo lekker dat we dat gerecht thuis hebben nagemaakt.

INGREDIËNTEN:

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • grote bos basilicum
  • sap van 1 limoen plus het zest ervan
  • 150 ml olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 450 g grote garnalen, rauw, schoongemaakt en gepeld (mag ook ongepeld maar marinade pakt dan minder)
  • 8 sneetjes ciabatta of ander lekker stevig brood naar keuze

BENODIGDHEDEN

  • keukenmachine of staafmixer
  • grillpan

BEREIDINGSWIJZE:

Maal in een keukenmachine of met een staafmixer de knoflook, de basilicum, het limoensap en de -zest en de olijfolie tot een smeuïge emulsie. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout. Schep over in een schaal of kom en voeg de garnalen toe, schep goed door en zet minimaal 1 uur in de ijskast.

Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Grill de garnalen in porties, in een paar seconden aan beide kanten net gaar. Rooster ondertussen de sneetjes brood in een broodrooster en bestrijk ze met de overgebleven basilicummarinade.

Verdeel de garnalen over vier borden en serveer er per persoon twee broodjes bij.