Gegrilde slakropjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Het ligt niet zo voor de hand om sla te bakken, maar de slasoort little gems leent zich er uitstekend voor. Dit recept is voor ons een welkome afwisseling op alle koude slabereidingen, die bij ons vaak toch wat slapjes en inspiratieloos uit de bus komen. Schrik niet van de toevoeging van ansjovis in de dressing, dit zorgt niet voor vissigheid, maar juist voor wat extra pit en smaak.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de dressing:

  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ansjovisfiletje, fijngewreven in de vijzel
  • 1 tl mosterd
  • 1 el worcestersaus
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 3 el plantaardige olie
  • zout en peper
  • 3 little gems
  • 1 el plantaardige olie
  • ½ citroen in kwarten

BEREIDINGSWIJZE

Meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een kom en zet weg in de koelkast.

Snijd van de little gems een klein stukje van de onderkant van de stronk, niet te veel want de kropjes moeten een geheel blijven. Snijd vervolgens de little gems over de lengte in kwarten en wrijf ze voorzichtig in met de eetlepel olie.

Verhit een grillpan en bak hierin de slakwarten per zijde ongeveer 2 minuten totdat er zwarte grillstrepen ontstaan. Serveer de sla op een bord en sprenkel de dressing eroverheen. Geef de citroenpartjes erbij.