Gehaktbrood

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Gehaktbrood was lange tijd geen gerecht dat de sluizen van ons mondvocht deed overstromen. Dit veranderde toen we in het kookboek Smart Cooking van Julius Jaspers een recept tegenkwamen dat zorgde voor een complete herwaardering. ‘Ons’ gehaktbrood is een voortborduursel op het gerecht van Jaspers. We kunnen ons niet meer voorstellen dat er ooit een tijd is geweest dat ‘meatloaf’ niet in ons repertoire zat.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 10 minuten (waarvan 50 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN

  • 1 kg half-om-halfgehakt
  • 1ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • flinke snuf zout
  • 1 el worcestersaus
  • 250 ml currysaus
  • 250 ml ketchup
  • 2 el mosterd
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 80 ml water

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng in een grote kom het gehakt met de ui, knoflook, ei, paneermeel, zout, worcestersaus en 2 eetlepels currysaus. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en druk het goed aan zodat je de saus er straks gelijkmatig over kunt verdelen. Roer in dezelfde kom de rest van de currysaus, ketchup, mosterd, basterdsuiker en het water tot een gladde saus en giet deze over het gehakt. Bak het gerecht ongeveer 50 minuten in de oven.