Gevulde eieren

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Gevulde eieren zorgen voor tweespalt. Beiden vinden we dat we een puike vulling maken. De een wrijft het eigeel door een zeef, de ander prakt het met een vork, de een is voorstander van de toevoeging van obscure oosterse goedjes als vissaus en palmsuiker, de ander gebruikt een aangepast recept van haar moeder uit een Tip uit 1836. Kijk zelf maar welke variant het beste bevalt.

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

Voor de versie van Ronald:

  • 4 hardgekookte eieren, gepeld en gehalveerd
  • 20 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl zeer fijn gehakte verse gember
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl ketjap
  • ½ tl Vietnamese vissaus (of worcester saus)
  • 1 tl palmsuiker of stroop
  • 1 tl chilisaus (of een ½ tl sambal)
  • peper en zout
  • 1 el citroensap
  • Bieslook

BEREIDINGSWIJZE

Wrijf het eigeel door een zeef en meng het met de boter en mayonaise. Voeg alle andere ingrediënten erbij en klop alles met een lepel op tot een smeuïg mengsel. Vul de eihelften, liefst met een spuitzak. Garneer met de fijngesneden bieslook.

INGREDIËNTEN

Voor de versie van Mascha:

  • 4 hardgekookte eieren, gepeld en gehalveerd
  • 5 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl sojasaus
  • 1 tl kerrie
  • mespuntje sambal badjak
  • peper en zout
  • 1 el peterselie, fijngesneden
  • snufje paprikapoeder

BEREIDINGSWIJZE

Prak in een kom het eigeel fijn met een vork. Voeg de andere ingrediënten behalve de peterselie en paprikapoeder toe en meng alles tot een smeuïg geheel. Vul de eihelften, liefst met een spuitzak, met het mengsel. Garneer met peterselie en paprikapoeder.