Giph Taal, De Woordvondsten van Ronald Giphart is een boek uit 2004 van Wim Daniels

Giphtaal

By hans, 1 juli 2014

“De literatuur is een speeltuin,’ zegt de hoofdpersoon in Ik ook van jou. Ronald Giphart heeft in de loop der jaren zo intensief met taal gespeeld dat hij inmiddels een omvangrijke eigen woordenschat heeft geschapen. De nieuwe woorden die hij in zijn boeken gebruikt, vullen leemtes op in de Nederlandse woordvoorraad. Ze zijn directer en beeldender dan de bestaande woorden of ze zijn uitsluitend bedoeld als taalgrapje.

Giphart plaatst zich met zijn taalcreaties in de traditie van de Tachtigers, hoewel zijn personage Giph de taal van de Tachtigers bestempelt als ‘verneukerlands’. Beroemd geworden is vooral Jacob Israël de Haan vanwege zijn speelse taalgebruik, maar ook moderne auteurs als Ischa Meijer en Kees van Kooten hebben de normen van het Nederlands flink opgerekt. Dit boekje bewijst dat Giphart aan speelsheid en inventiviteit niet voor hen onderdoet.

Giphtaal zet Gipharts taalcreaties allemaal op een rijtje. Het zal de lezers menige glimlach ontlokken. Elk woord wordt toegelicht, in zijn context geplaatst via een citaat uit Gipharts werk en voorzien van een bronvermelding. Zo biedt dit boekje een schat aan informatie voor scholier, student en taalkundige, maar bovenal voor alle liefhebbers van het werk van Ronald Giphart.

Wim Daniëls (1954) is schrijver en taalkundige. Hij schreef ruim veertig boeken voor volwassenen en jongeren. Zijn taalboeken zijn veelal voor een breed publiek geschreven, toegankelijk en met een lichte humoristische toets. Hij maakte eerder ook al diverse woordenboeken en woordenlijsten, waaronder het Van Dale Junior Spreekwoordenboek, het Duoboek en de Spellingwijzer Onze Taal (dit laatste boek samen met andere auteurs). Van zijn jongerenromans is vooral Alle Dingen van Daan populair.

Titel: Giphtaal

Schrijver: Wim Daniels

Sub Titel: De Woordvondsten van Ronald Giphart

ISBN10: 9057591065
ISBN13: 9789057591068

Omslagontwerp: Studio Ron van Roon

Typografie: Sander Pinkse Boekproductie

Jaar: 2004

Uitgever: Podium

Druk: 1ste

Pagina’s: 158

Afmetingen: 19 x 11,5 x 1,5 cm

Gewicht: 169 gram

Type: Paperback

Inhoud:

  • Inleiding
  • Woordenlijst
  • Oneliners & wisecracks