Grand Café Bourgogne

Uit: TopSpots De veertig euro club [Jan Bartelsman, november 2019]

In 1984 opende de familie Van Bourgonje in Schoorl een langgekoesterde droom: een eigen hotel annex restaurant. Twaalf jaar later werd het bedrijf uitgeroepen tot ‘Hotel van het Jaar’ en metterjaren kwam er ook de verdiende gastronomische erkenning. Merlet groeide uit tot een illustere pleisterplaats van foodies, strandwandelaars, uitwaaiers, levensgenieters en mensen die behoefte hebben de hectiek van het jachtige bestaan te ontvluchten, met een restaurant en een apart Grand Café.

Ook ik ben er de afgelopen jaren regelmatig met gezin, familie en vrienden geweest (een grote foto van de Bergense fotograaf Cees Noort waarop ik prijk, hangt zelfs aan een van de muren van het Grand Café, wat welbeschouwd een vrij vervreemdende ervaring is). De zaken die altijd overheersen in deze Schoorlse locus amoenis zijn de gastvrijheid en de overweldigende liefde voor het goede van het leven: kunst, boeken en een weldadige maaltijd.

We genieten er van gerechten die eenvoud paren aan complexiteit, culinaire nieuwsgierigheid aan vakmanschap. Alles op de kaart schreeuwt erom te worden geproefd en daarom laten we ons verrassen. De eerste gang is geroosterde eendenborst, met een salade van pompoen, knolselderij, hazelnoot en rode ui in ponzu. Het gerecht ziet er niet alleen prima uit, ook alle smaken smeden het geheel tot één.

Voor het hoofdgerecht gaan we klassiek, met een fraaie boterzachte rundersukade die een dag lang in een pekelbad heeft gelegen, een schotel die doet denken aan vroeger. Dit is Grand Café Bourgogne op een bord: een warme familiaire koestering.

Info

Openingstijden

  • Lunch: dagelijks 12.00 uur – 15.00 uur
  • Diner: dagelijks 17.00 uur – 21.30 uur

Keuken(s): Frans – internationaal

Bijzonderheden: Terras, hotel, 1 Michelinster in bijbehorend restaurant Merlet.

Contact

Duinweg 15

1871 AC Schoorl

t: +31 (0) 72 509 36 44

e: info@merlet.nl w: www.merlet.nl