Het kookboek is een samenkomst tussen de schrijvers Ronald Giphart, Saskia Noort, Joost Zwagerman, Bart Chabot en de kunstenaars Marjolijn de Bruin, Judith Wiersema, Pauline Bakker, Ron Moret, Michel Poort en John Breed. Gedurende twee dagen hebben zij een feestje gebouwd bij Merlet met als thema inspiratie. Wat een geslaagde sessie!!!
Ten eerste zijn er prachtige teksten van Saskia in de Koninklijke Suite, Joost schrijft over zijn roots en Bart vrolijkt op in de Bossuite. Ook de kunstwerken die de kunstenaars gemaakt hebben aan de hand van hun bezoek zijn prachtig geworden. De verteller in het boek is Ronald Giphart. Daarnaast zijn er ook nog de gerechten van chef-kok Timo Munts en het passende wijnadvies van Sommelier Sietse van Zanten. De fotografie van het boek is verzorgd door Cees Noort en de Art Director is Roy Kahman.
Stan Huygens van de telegraaf
Laat tien creatievelingen twee dagen nauw met elkaar optrekken en geheid dat er gedonder van komt. Maar niet in restaurant hotel Merlet (*) in het mooie Noord-Hollandse Schoorl. Er gebeurde bij de totstandkoming van dit unieke kookboek van alles, maar gedonder neen.
Lachen, van elkaar leren, samen koken, eten, drinken, amuseren, gewoon lol hebben in en met elkaar. Daar ging het om. Onbewust samen een feestje bouwen. Zo veel inspiratie opdoen dat je voor maanden extra vitamines hebt. Het leven is al serieus genoeg.
Als je naar de huidige uitbater Martin van Bougronje kijkt, weet je dat hij zijn achternaam eer aandoet. Hij is een echte Bourgondier die graag pret wil maken. Zijn olijke oogjes verraden levenskunst. Het vermaken van mensen, daar gaat het om. Een goede ambiance, geweldig eten, topwijnen, een gemengd gezelschap en gedrevenheid om topkwaliteit te leveren, maken een restaurant faam.
In de kwarteeuw dat Merlet bestaat, is een solide zaak opgebouwd die tegen een stootje kan. En bijzondere mensen aantrekt. Van heinde en verre. Niet alleen achter de potten en pannen, maar ook bij de zwarte brigade en natuurlijk de gasten. Daarom komen er elk jaar zoveel mensen naar Merlet.
Dat de opbrengst van dit boek geheel ten goede komt aan de afdeling Hermatologie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam geeft de onbaatzuchtigheid van de familie Van Bourgonje weer. Wat een topmensen om je zonder gewin voor de zieke medemens in te zetten. Ik heb het eerder meegemaakt bij een door de familie opgezet benefietgala in Merlet, ook voor hetzelfde universiteitsziekenhuis.
De ander centraal stellen en helpen. De tien kunstenaars en schrijvers dragen hier graag hun steentje aan bij. Het is een bijzonder boek geworden dat uitnodigt tot bladeren. Het maakt hongerig. En je zou wensen dat elke dag was, zoals de kunstenaars die met de familie Van Bourgonje hebben beleefd. Met veel warmte, dierbaarheid en dankbaarheid. Het leven is heel mooi. Als je er tenminste oog en oor voor hebt.
Titel: Een restaurant met tien sterren
Sub Titel: Kunst in de keuken van Merlet, Schoorl
Schrijver: Ronald Giphart
Mede Schrijver: Gérard van Kalmthout
Tekstcorrector: Karin Evers
Concept: Martin van Bourgonje
Fotografie: Cees Noort
Assistent fotograaf: Erik Boschman
Vormgeving: Roy Kahmann
Design & Assistent: Roy Kahmann & Dirk Smit
Productie: Het Hoofdbureau
Lithografie: Vandenberg, Maarn
Drukwerk: Vandenberg, Maarn
Gerechten: Timo Munts
Oplage: Special Editions; 150 exemplaren
ISBN: 9789090241357
Jaar: 2010
Druk: 1ste
Uitgever: Merlet
URL: www.merlet.nl
Pagina’s: 220
Afmetingen: 25 x 281 x 226 mm
Gewicht: 1,41 kg
Type: Hardcover. Dit exemplaar zit in een luxe doos. Deze doos is door de tien betrokkenen gesigneerd.
Bijzonderheden: Exemplaar is door alle 10 sterren gesigneerd voor Hematologie, VU Amsterdam (De 10: Ronald Giphart, Ron Moret, Pauline Bakker, Saskia Noort, Marjolijn de Bruin, Judith Wiesema, Michel Poort, Joost Zwagerman, John Breed en Bart Chabot)
Enkele passages uit de lopende tekst verschenen eerder als column in de Volkskrant, enkele zijn bewerkte fragmenten uit Keukenprins (2008) van Ronald Giphart.
Betrokkenen:
Inhoud:
00. Voorwoord, 25 jaar Merlet door Willem Kool
01. Inspiratie, Gastheer Martin van Bourgonje, Chef-kok Timo Munts, Gerecht: Tartaar en sashimi van Simmentaler ossenhaas met krokante vache tosse parmezaanse kaas, schuim van eidooier en geweckte truffel
02. Aardbeientaart, Oprichter Bert van Bourgonje, Beeldende kunstenaar Ron Moret, Gerecht: Proeverij van lam uit Lozere
03. Aan tafel!, Schrijfster Saskia Noort, Verhaal: De Koninklijke Suite, Gerecht: Drie bereidingen van eendenlever
04. De Boswandeling, Gastvrouw Carla van Bourgonje, Gerecht: Grietbotfilet gegratineerd met een korst van kerrie en dragon, medallions van Alaska koningskrab en lauwwarme langoustinemayonaise
05. Het Strand, Kunstenares Pauline Bakker, Gerecht Geroosterde rogvleugel met ravioli’s van parelhoen, bleekselderij en lavas-olie
06. Kunts en drank, Schrijver Ronald Giphart, Gerecht: Gegrillde sardientjes met gelei van gazpacho, krokante fillo en crème van gekarameliseerde uien en Pata negraham
07. Modern kunstenaarschap, Schrijver Joost Zwagerman, Verhaal: Opa brievenbus, Gerecht: Drooggebakken coquiles St. Jacques onder een korst van dragon, marmelade van witlof en sinaasappel, puntasperges en hollandaise met sinaasappel
08. Koken in de keuken I, Schrijver Bart Chabot, Verhaal: De vrede van Schoorl & gedicht, Gerecht: Tarbot geglaceerd met citroen, zalf van jonge bospeen en gember, gemarineerde stone leek en kruim van Zaanse mosterd
09. Koken in de keuken II, Schilder Michel Poort, Gerecht: Rouleau van kalfspastrami en koningskrab met rauwe langoustine, pastinaak en vanillezout
10. De Opperdoezer Ronde, Kunstenaar John Breed, Gerecht: Wilde zeebaars met platte oester, relish van tomaat en krokante Opperdoezer Ronde
11. Groepsportret, Beeldend kunstenares Judith Wiersema, Gerecht: In kalfsbouillon gepocheerde ossenhaas met een schnitzeltje van rundersukade, het pocheervocht gemonteerd met boerenboter en wintertruffel
12. De kalfboerderij, Beeldhouwster Marjolijn de Bruin, Gerecht: Kalf uit de Beemster op vijf manieren bereid
13. Schoorlse verhalen, Oprichtster Nelleke Mathot, Gerecht: Gepocheerde ananas met crème van kruidnagel, flan van pure chocolade en kaneelbrioche en kokosroomijs
14. Euforie en wanhoop, Fotograaf Cees Noort, Gerecht: Taartje van chocoladezanddeeg gevuld met compote van bramen en ganash waarbij een roomijs van pistache
15. Poepewitte zuurkool, Designer Roy Kahmann, Gerecht: Dessert van mango en Schoorlse boerenyoghurt, souffle van kwark en bourbon vanille
16. Te waar om mooi te zijn, Souschef Frank van Etten, Sommelier Sietse van Zanten
17. Wijn omschrijvingen
Dankwoord kunstenaars
Verantwoording
Over afdeling Hematologie, VU Amsterdam
Een restaurant met tien sterren (normale uitgave)
Titel: Een restaurant met tien sterren
Sub Titel: Kunst in de keuken van Merlet, Schoorl
Schrijver: Ronald Giphart
Mede Schrijver: Gérard van Kalmthout
Tekstcorrector: Karin Evers
Concept: Martin van Bourgonje
Fotografie: Cees Noort
Assistent fotograaf: Erik Boschman
Vormgeving: Roy Kahmann
Design & Assistent: Roy Kahmann & Dirk Smit
Productie: Het Hoofdbureau
Lithografie: Vandenberg, Maarn
Drukwerk: Vandenberg, Maarn
Gerechten: Timo Munts
ISBN: 9789090241357
Jaar: 2010
Druk: 1ste
Uitgever: Merlet
URL: www.merlet.nl
Pagina’s: 220
Afmetingen: 25 x 281 x 226 mm
Gewicht: 1,41 kg
Type: Hardcover