Bij Grootmeesters geeft Ronald Giphart een masterclass / workshop over schrijven.
Klik hier voor de originele website.
Officiële trailer van Grootmeesters.
Officiële trailer van de masterclass / workshop Schrijven van Ronald Giphart
Ronald leert je alles over het schrijven van een boek
Ronald Giphart is een bekroond bestsellerauteur die zijn sporen in de literatuur heeft verdiend met titels als Ik omhels je met duizend armen en Phileine zegt sorry. Sinds zijn roman Ik ook van jou in 1993 werd onthaald als het best verkochte debuut van het jaar is zijn werk meermaals verfilmd. Buiten de schrijfkamer begeeft hij zich met regelmaat op het toneel. In deze masterclass onthult Ronald de technische kern die aan alle literatuur ten grondslag ligt en vertelt hij over de onverwachte beslommering die bij een publicatie komen kijken.
In deze 11 delige masterclass (1 uur en 52 minuten) leer je alles over:
Met welke zin start je een boek? Volgens Ronald moet een openingszin de lezer meteen bij z’n lurven pakken. Ronald legt uit hoe je tot een verhaal komt en geeft je tips voor het starten met schrijven.
Ronald vertelt hoe hij zelf schrijver is geworden. Hij vertelt waar je als beginnend schrijver op moet letten en hoe je mensen kan raken met taal en tekst.
“Je loopt op straat, staat onder de douche of zit in bad. Dan komt er een flits en heb je een idee voor een boek.” Ronald legt uit wat er na die flits gebeurt en hoe hier een boek uit voortkomt. Hij laat zien hoe het proces van idee tot boek eruit ziet, waaronder perspectief bepaling, scène indeling en het bedenken van een plot.
Ronald vergelijkt twee type schrijvers: Schrijvers zonder enig schema, die wel zien waar het boek eindigt of schrijvers die alles vooraf systematisch plannen. Ronald zelf maakt liever van tevoren een plan. Hij legt uit hoe je tot een thema in je boek komt en hoe je de lezer geboeid houdt.
Volgens Ronald is het belangrijk goed te weten wat de regels zijn. Welke woorden kies je? Woorden zijn de kleuren waarmee je schildert. Ronald legt uit wanneer je korte en lange zinnen gebruikt, hoe je alinea’s indeelt en hoe je scenes creëert. Volgens Ronald is het neerzetten van een scène een van de belangrijkste dingen die je als schrijver moet doen.
Ronald legt uit in welke valkuilen veel amateur schrijvers trappen. Hij vertelt over het verschil tussen amateur schrijvers en professionele schrijvers. Ook geeft Ronald tips hoe je als beginnend schrijver van professionele schrijvers kunt leren.
Hoe werkt een goede opbouw van een verhaal? Ronald legt uit dat een lezer veel pikt, het zogeheten ‘suspension of disbelief’. Maar, let op: Alleen als je dat in het begin goed aanpakt. Zo legt hij uit dat het snel duidelijk moet worden waar je boek over gaat en geeft hij tips hoe je een boek zo sterk mogelijk kunt eindigen.
Volgens Ronald is het van belang heel goed te weten wie je personages zijn. Hij geeft je handvatten hoe je een geloofwaardig personage kunt creëren.
Soms kom je vast te zitten tijdens het schrijven van een boek. Je hebt even geen zin of het gaat gewoon even niet. Er zijn volgens Ronald verschillende technieken om dan toch verder te komen. Hij legt je uit hoe je deze technieken zelf kunt toepassen.
Ronald geeft aan dat het goed is je lezer af en toe heel erg te verwarren. Iets te schrijven wat de lezer totaal niet verwacht. Hoe zorg je dat de lezer geboeid blijft tijdens het lezen van jouw boek?
Je boek is klaar. En dan? Ronald legt alle stappen uit die je moet zetten nadat je boek is afgerond. Promotie, omgaan met een uitgeverij tot aan het mogelijk ooit laten verfilmen van je boek.