Mamas Kookboek met Robert en vrienden

By hans, 10 april 2021

Vegetarische Koninginnepasteitjes

Waarom heb je dit recept gekozen?
“Omdat het van oudsher mijn lievelingskostje is. Mijn moeder maakte vaak koninginnen pasteitjes op mijn verjaardag en bij bijzondere gelegenheden.”
Wanneer zet je dit op tafel?
“De pasteitjes zijn geschikt als voorgerecht of als kleine hoofdmaaltijd. Je kunt de ragout ook serveren met rijst.”
Wat is er lekker/bijzonder aan dit recept?
“Het is een vegetarische ragout, die door de zoete, zachte, zalvende smaak ook zonder vlees prima tot zijn recht komt.”

INGREDIËNTEN [VOOR 4 PERSONEN]:

  • 1/2 knolselderij
  • 1 à 2 winterwortels
  • 2 uien
  • 1/2 tl foelie
  • 1 tl tijm
  • 1 laurierblad
  • 5 peperkorrels
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 300 g champignons
  • 5 el boter
  • 1 teen knoflook
  • 4 el bloem
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 3 el crème fraîche
  • 1 tl worcestersaus
  • 4 pasteibakjes van bladerdeeg (meer kan ook)
  • handje peterselie
  • peper en zout

BENODIGDHEDEN

  • grote pan
  • koekenpan
  • zeef

BEREIDINGSWIJZE

  • Snijd de knolselderij en winterwortels in kleine blokjes. Hak 1 ui grof en snipper de andere ui klein. Snijd de champignons in kwarten, pers de knoflook en hak de peterselie fijn.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de knolselderij, winterwortel, grof gesneden ui, knoflook, kruiden en bouillonblokjes samen met het laurierblad 15 tot 20 minuten op zacht vuur.
  • Verhit 1 el boter in een koekenpan. Bak de champignons met de knoflook vijf minuten op hoog vuur. Zet apart.
  • Zeef het groente-bouillonmengsel en bewaar zowel het vocht als de gekookte groenten. Verwijder het laurierblad.
  • Verwarm in een pan de rest van de boter op matig vuur en fruit hierin het gesnipperde uitje. Voeg goed roerend de bloem toe.
  • Schenk na een minuut, beetje bij beetje, de gezeefde bouillon erbij totdat er een gladde, lobbige saus ontstaat (waarschijnlijk houd je wat bouillon over).
  • Voeg de gekookte groente, gebakken champignons, wijn, crème fraîche en worcestersaus toe en laat het mengsel nog een minuut pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de pasteibakjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vergeet niet de kapjes vooraf los te snijden met een scherppuntig mesje. Word niet boos als dit misgaat. want dat gebeurt maar al te vaak.
  • Verdeel de ragout ruim over de pasteibakjes en bestrooi met wat peterselie.
  • Plaatst als laatste de (eventueel nog intacte) kapjes als een kroontje op de koninginnenpasteitjes.

Info over het boek:

INHOUD:

  • DE MAMAS STAAN OP
  • DE TOWNSHIPS KLEUREN GROEN
  • VIER VERHALEN VAN HOOP
  • RECEPTEN VAN ONZE MAMAS
    • De drie-bonen-salade van MAMA Ingrid
    • Durban chicken curry van MAMA Ntish
    • Bunny chow van MAMA Beatie
    • Tomatenchutney van MAMA Masejane
    • Chakalaka van MAMA Monica
    • Zuid-Afrikaanse flespompoensoep van MAMA Samke
  • RECEPTEN VAN BEKENDE NEDERLANDERS
    • Tarte tatin met sjalotten en tijm van Robèrt van Beckhoven
    • Salade à Leona van Leona Philippo
    • Gaby’s pasta van Nance Coolen
    • Rode kool van Carrie ten Napel
    • Aubergineballetjes met tomatensaus van Erik Scherder
    • Geroosterde winterpeentjes van Herman den Blijker
    • Groentequiche van Isa Hoes
    • Kapucijners met spek van Yvon Jaspers
    • Spinaziequiche van Jan Slagter
    • Gevulde courgette van Olga Commandeur
    • Vegetarische koninginnepasteitjes van Ronald Giphart
    • Gevulde uien van Catherine Keyl
    • Palmkoolchips van Sacha de Boer
    • Caesarsalade van Riek Nieman
  • DANKWOORD
  • DE IMPACT VAN DE MOESTUINEN

Colofon

Uitgave: maart 2021

Hoofdredacteur: Joep Verboeket

Redactie/eindredactie: Paola Verouden, Carolien Drijfhout, Saskia van Wijngaarden

Concept: Pirjo de Winkel

Fotografie:

  • Alle recepten zijn gefotografeerd door Raoul Hollants.
  • Mark Uyl- foto Isa Hoes.
  • Marc Deurloo – foto Ronald Giphart.
  • Janita Sassen – foto Carrie ten Napel.

Contact

Postadres: Postbus 156, 1250 AD Laren (NH)

Telefoon: 035 – 539 59 80

E-mail: info@kinderfondsmamas.nl

Rekeningnummer: NL60 INGB 0000 0466 64 t.n.v. Kinderfonds MAMAS te Laren

Druk: Veldhuis

Media MAMAS kookboek is een uitgave van Kinderfonds MAMAS

Op de hoogte blijven van de MAMAS? Ga naar www.kinderfondsmamas.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief.