Hartige pannenkoek

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Deze hartige pannenkoek stamt nog uit onze studententijd en heeft ook vaak zijn dienst bewezen als antikaterontbijt. Het blijft overigens een klein wonder dat je van wit poeder en wit vocht zo’n lekker gerecht kunt bereiden. De aanblik van een pannenkoek geeft altijd een mini-tsunami van speeksel in de mond.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 250 g bloem
  • 6 eieren
  • 500 ml melk
  • snuf zout
  • 4 el boter
  • 1 ui, in dunne ringen gesneden
  • 8 trostomaten, in plakjes gesneden
  • 250 g belegen kaas, geraspt
  • 3 el peterselie, fijngesneden
  • zwarte peper
  • ketchup voor de liefhebber

BEREIDINGSWIJZE

Meng in een ruime kom de bloem, 2 eieren, de melk en zout tot een glad beslag. Het komt de smaak ten goede als je het beslag even laat rusten in de koelkast.

Laat een koekenpan goed heet worden, smelt 1 eetlepel van de boter en schenk een volle opscheplepel beslag in de pan. Laat het beslag rondgaan en zet het vuur iets lager. Bak de pannenkoek ongeveer 3 minuten totdat de onderkant goudbruin en knapperig is en draai de pannenkoek om.

Zet het vuur laag en leg op de pannenkoek wat uiringen en ca. vijf plakjes tomaat. Breek een ei erboven en bestrooi alles met een handje kaas en flink wat zwarte peper. Bak met deksel op de pan de pannenkoek ongeveer 7 minuten totdat het eiwit gestold is (let op dat de onderkant van de pannenkoek niet aanbrandt).

Bak zo nog drie pannenkoeken. Bestrooi voor het serveren met wat peterselie, en een flinke dot ketchup erop is erg lekker.