Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).
Soort gerecht: ontbijtgerecht (v)
Land van herkomst: Midden-Oosten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
De basis van dit omeletje is courgette, maar het krijgt z’n smaak van de verse kruiden. Het is een gezond en smakelijk begin van de dag. Wij eten het omeletje veel in de zomer.
INGREDIËNTEN:
BEREIDINGSWIJZE:
Rasp de courgette en knijp het meeste vocht eruit. Meng in een ruime kom de courgette met de eieren, de peterselie, de munt, de knoflook, de lente-uitjes en het bakmeel. Breng het beslag op smaak met peper en zout.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en schep hier drie à vier hoopjes beslag in.
Bak de idjeh aan beide kanten goudbruin in 2-3 minuten. Leg ze op een bord en herhaal dit tot het beslag op is, er komen zo’n acht omeletjes uit.
Je kunt de idjeh serveren met wat gesneden komkommer, tomaat, verse kruiden en een dot Labneh.
MAKE FOOD, NOT WAR
Hoewel hun volkeren voortdurend met elkaar in de clinch lagen, verbroederde het hen juist dat zij gezamenlijk kookten. Terug in hun landen van herkomst lieten de chefs het er niet bij zitten en zochten elkaar op.
EEN VAN DE MANIEREN OM TE ONTSNAPPEN AAN DE ONVERMIJDELIJKE dagelijksheden is het scherm in onze slaapkamer, en in het bijzonder Netflix, een kanaal dat ons leven in meerdere opzichten heeft gevormd. Ten eerste brengen we zo veel meer tijd door in bed, wat het leven niet per se onaangenamer heeft gemaakt. Ook bracht het ons naar plekken waar we anders wellicht niet terecht zouden zijn gekomen.
Een paar jaar geleden keken we bijvoorbeeld een Scandinavische serie die zich op Åland afspeelde, waarop wij de eerstvolgende zomervakantie naar dit prettige Fins-Zweedse eiland trokken. Ook zagen we eens in een Amerikaanse serie de Keys voorbijkomen, eilanden die we vooral associeerden met Sloppy Joe, het roemruchte café waarnaar een lievelingsbroodjes van Mascha is vernoemd. We waren zo onder de indruk van de beelden dat we terstond een reis boekten.
Een ander programma dat we monter binchten was de Israëlische serie Fauda (het Arabische woord voor chaos), over een Arabisch sprekende Joodse antiterreureenheid die opereert op de Westelijke Jordaanoever. De hoofdpersoon is een voormalig geheim agent die nog voor één klus terugkeert als undercover. Fauda vertelt het spijkerharde en onverbloemde verhaal van twee bevolkingsgroepen die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden.
Zoekend naar informatie over deze serie vond ik een artikel over een bijzondere organisatie.
In 2001 kwamen in Italië bij een conferentie over ‘slowfood’ toevallig een Joodse, een Arabische en een christelijke chef elkaar tegen. Hoewel hun volkeren voortdurend met elkaar in de clinch lagen, verbroederde het gezamenlijk koken. Terug in hun landen van herkomst lieten de chefs het er niet bij zitten. Ze zochten elkaar op en het idee ontstond om hun verschillende culturen met elkaar kennis te laten maken, juist door middel van hun smaakpapillen. Voedsel voor vrede!
Ze noemden hun project ‘Chefs For Peace’ en binnen korte tijd sloten zich vele koks bij hen aan. Het doel was – en is – om te laten zien dat als mensen elkaar en elkaars eetgewoontes kennen, zij elkaar ook beter leren waarderen. Samen koken en samen eten zorgt voor samen leven. De koks van Chefs For Peace noemden de drie effen waar het om draait in het leven: food, family en friends. Daar waar gekookt en gegeten wordt, heerst rust.
In de serie Fauda wordt overigens ook regelmatig gegeten, door alle verschillende bloedgroepen. Zo aten ze bij het ontbijt een keer een gerechtje dat Mascha na uren zoeken eindelijk wist te ontcijferen als ‘idjeh‘. Het bleek te gaan om een – van oorsprong Jemenitische – omelet met kruiden, aardappelen en vlees naar eigen invulling.
Mascha is in onze keuken gaan proberen om te zien of ze zelf een idjeh kon maken, en dat is gelukt. Onze bijdrage aan de vrede. We zeggen het de Chefs For Peace na: ‘Make food, not war!‘
Hier het recept van Ronald Giphart en Mascha Lammes uit De wereld thuis: