Kaneelbroodjes
Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).
Soort gerecht: ontbijt- of lunchgerecht
Land van herkomst: Zweden
Aantal personen: 4 (voor 12 stuks)
Bereidingstijd: 1 uur (plus 2 uur rijzen)
De broodjes kwamen uit de fabriek en waren zo klef als wat, maar lekkerder dan dat hebben we ze nooit gegeten. Dat mag je er echter niet van weerhouden om dit recept uit te proberen.
INGREDIËNTEN:
VOOR HET DEEG
VOOR DE VULLING
BEREIDINGSWIJZE:
Doe de gist met 3 eetlepels melk in een kommetje en roer goed door. Meng in een ruime kom het bakpoeder met de bloem. Doe de boter met de rest van de melk in een pannetje en laat de boter op laag vuur smelten.
Roer het gistmengel door de bloem, schenk de melk met boter erbij en voeg de de suiker, 1ei, het zout en de kardemom toe.
Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak zeker 10 minuten goed door. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en laat afgedekt met een theedoek op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
Meng voor de vulling de boter, suiker en kaneel goed door elkaar en zet weg. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 24 cm lengte. Smeer het boter-suikermengsel gelijkmatig uit over het deeg en rol het over de lengte op. Snijd de rol in ongeveer twaalf schijven. Leg de schijven op een met bakpapier beklede ovenplaat en druk ze een beetje plat. Bedek de broodjes met een theedoek en laat ze opnieuw 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 240° C. Meng in een kommetje het ei met 2 eetlepels water. Smeer de broodjes in met het eimengsel en strooi over ieder broodje wat van de parelsuiker.
Bak de kaneelbroodjes goudbruin in ongeveer 10 minuten. Laat ze iets afkoelen alvorens ze te serveren: warm zijn ze het allerlekkerst!