Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.
Dit gerecht staat binnen een handomdraai op tafel en is een van de lievelingsmaaltjes van de kinderen. Het wordt vooral gemaakt als Ronald niet thuis is (die krijgt antiperistaltische neigingen van kapucijners). Het is een variant op het zogenaamde ‘captains dinner’, een maaltijd die vroeger op schepen werd geserveerd met lang houdbare producten als spek, peulvruchten, aardappelen, uien en ingemaakt zuur.
Voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 40 minuten
INGREDIËNTEN
BEREIDINGSWIJZE
Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de aardappelen 10 minuten. Laat ze wat afkoelen en snij ze in niet al te kleine stukjes. Verwarm de boter en olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelstukjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en knapperig. Voeg dan de ui en spekreepjes toe en bak deze nog een minuut of 7 totdat het spek enigszins knapperig is.
Verwarm ondertussen de kapucijners met het vocht uit het blik, doe dit heel kort want kapucijners worden snel prut. Giet ze af en doe ze bij de aardappelen. Schud alles een paar keer goed om en verdeel het over de borden. Garneer naar wens met appelmoes, zilveruitjes en piccalilly.