Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).
Soort gerecht: bijgerecht (v)
Land van herkomst: Korea
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 2 uur, 45 minuten (plus minimaal 24 uur wachttijd)
Er zijn leuke filmpjes op YouTube te vinden over de bereiding ervan, onder andere één met een vrouw met enorme rubberen huishoudhandschoenen vanwege de irritatie van de chilipasta. Ons lukt het gewoon met blote handen, maar wees dus gewaarschuwd…
INGREDIËNTEN:
BENODIGDHEDEN
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de kool in de lengte in vieren en verwijder de onderkant. Snijd de kwarten in repen van ongeveer 5 centimeter. Doe de kool en het zeezout in een grote kom en wrijf de kool grondig in met het zout totdat deze slapper wordt. Schenk er water bij tot de kool net onderstaat.
Leg een bord op de kool en zet er wat zwaars op zodat er flinke druk ontstaat. Laat 4 uur staan.
Spoel de kool zorgvuldig af onder de koude kraan en laat zeker een kwartier uitlekken in een vergiet.
Meng ondertussen in een kom de knoflook, de gember, de suiker en het water tot een gladde pasta en roer de chilivlokken erdoor.
Druk het laatste vocht uit de kool en doe samen met de daikon, de lente-uitjes en de pasta in een grote kom. Meng alles heel goed door elkaar. Doe eventueel keukenhandschoenen aan, want de chili kan gaan irriteren.
Schep de kimchi in een schone weckpot en druk de groente aan zodat het vocht naar boven komt. Laat ongeveer 3 centimeter ruimte tot het deksel. Sluit de pot goed af en laat op kamertemperatuur minimaal één dag, maximaal vijf dagen staan. Zet de pot op een bord want er kan vocht vanonder het deksel uitlopen. Check de kimchi elke dag: druk met een lepel de groente onder het vocht en proef. Als de smaak naar wens is kan de kimchi de koelkast in. Hij kan meteen gegeten worden, maar na twee weken is de kimchi op zijn lekkerst.