Kip Marbella met pruimen, olijven en kappertjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Vrienden serveerden kip Marbella, die ze hadden gegeten tijdens een bootreis in Canada, waar een kok het gerecht gekregen had van zijn moeder, die het weer had uit The Silver Palate Cookbook, dat in de jaren 80 erg populair was. Zo begint het te lijken op een ‘Chinese whisper’, het kinderspelletje waarbij men een zin moet doorfluisteren. In dit geval een recept voor kip met pruimen.

Bereidingstijd: ± 1uur + een nacht marineren

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 6 kipfilets, in de lengte gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 4 el plantaardige olie
  • 30 g groene olijven, ontpit
  • klein potje kappertjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 150 g gedroogde pruimen
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 2 el gedroogde oregano
  • zout en peper
  • 2 el bruine suiker
  • 100 ml droge witte wijn
  • 3 el peterselie, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

De kip moet een nacht marineren, dus maak de marinade de avond tevoren. Meng in een grote ovenschaal de kipfilets, knoflook, kappertjes, olie, olijven, laurierblaadjes, gedroogde pruimen, balsamicoazijn, oregano en zout en peper. Zet de schaal afgedekt in de koelkast gedurende de nacht.

Haal de kip een uur voor het bakken uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Strooi de bruine suiker over de kip, voeg de witte wijn toe en zet de schaal ongeveer 50 minuten in de hete oven. Keer halverwege de kip even om. Bestrooi de kip voor het serveren met peterselie. Lekker met rijst.