Kippenlevertjes op de barbecue

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Bij dit recept heeft Mascha nostalgische herinneringen aan de warme zomeravonden in de jaren 70 en 80 in de Franse streek Les Landes. Vaak werd er tot zonsondergang gebarbecued op het strand, op het roostertje dat net als alle andere benodigdheden werd meegesleept. Vast onderdeel van de maaltijd waren deze kippenlevertjes met spek in combinatie met knoflooksaus en stokbrood.

Bereidingstijd: ± 35 minuten (opwarming barbecue niet meegerekend)

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 400 g kippenlevertjes
  • peper en zout
  • 2 el boter
  • 100 g ontbijtspek in dunne plakjes

Voor de knoflooksaus:

  • 6 el mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 1 el honing
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • flinke draai met de pepermolen
  • 4 satéprikker

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de oneffenheden van de kippenlevertjes, en snijd ze vervolgens doormidden. Bestrooi met wat zout en peper. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de kippenlevertjes net gaar, dit duurt ongeveer 8 minuten. Haal ze uit de pan en laat ze even afkoelen.

Week ondertussen de satéprikkers in water zodat ze niet verbranden op de barbecue.

Wikkel een plakje ontbijtspek om elk kippenlevertje en steek op elke satéprikker 4 omwikkelde levertjes (verdeel ze over de prikkers). Bewaar ze in de koelkast totdat ze op de-barbecue gaan.

Meng voor de knoflooksaus alle ingrediënten in een kom door elkaar.

Prepareer de barbecue en wacht tot de kooltjes goed heet zijn. Rooster de levertjes goed om en om zodat het spek lekker knapperig wordt. Eet de levertjes met de knoflooksaus en wat stokbrood.